A bolgár EU-elnökség is kötelező kvótarendszert javasol

2018.02.28. 11:58

Kötelező jellegű áthelyezési kvótákat tartalmazhatna a jövőben a dublini menekültügyi szabályozás az Európai Unió soros bolgár elnöksége által benyújtott reformjavaslatok értelmében, de a korábbi terveknél magasabb küszöböt állapítanának meg a mechanizmus aktiválásához – közölték kedden bennfentes diplomáciai források.

A tagállami kormányokat tömörítő tanácsban köröztetett javaslat értelmében minden uniós országra vonatkozóan megállapítanának egyfajta határértéket a népesség, a bruttó hazai termék (GDP) és az előző évben benyújtott menedékkérelmek száma alapján, és ha az érkezők száma adott esetben meghaladja ezt a "tűréshatárt", akkor életbe lépne a kidolgozott szolidaritási mechanizmus, vagyis azokból az országokból, ahol túl sok migráns van, más tagállamokba telepítenének át – tájékoztattak névtelenséget kérő tisztségviselők.

A meghatározott mutató elérésekor az uniós társállamok önkéntes pénzügyi vagy logisztikai támogatást nyújthatnának, de ha az érkező menedékkérők száma átlépi a referenciaérték 160 százalékát, vagy arányuk eléri az adott állam népességének 0,1 százalékát, akkor a tanács minősített többséggel dönthetne a kötelező kvótarendszer aktiválásáról, amelynek keretében két év alatt legfeljebb 200 ezer főt oszthatnának szét kötelezően az EU tagállamai között. A 180 százalékos határ meghaladása után már szavazásra sem lenne szükség, hanem automatikusan életbe lépne az említett kötelező áthelyezési mechanizmus.

A kiszivárgott információk szerint a tagországoknak a számukra előírt kvóták legkevesebb 75 százalékát kötelező lenne teljesíteniük, a maradék azonban kiváltható lenne alternatív intézkedésekkel, például egyfajta, menekültenkénti 30 ezer eurós (9,4 millió forint) "szolidaritási hozzájárulás" megfizetésével, vagy EU-n kívüli migránsok betelepítésével.

Bizonyos számítások szerint a Magyarországra a 2017-es adatok alapján akár évi tízezer migránst kellene betelepíteni, de az EU-ba belépő migránsok számának növekedésével ez a kvóta folyamatosan nőne.

A december végén lezárult észt EU-elnökség egyes hírek szerint olyan kompromisszumos javaslatot terjesztett a tanács elé, melynek értelmében egyetlen tagállamnak sem kellene akarata ellenére menedékkérőket befogadnia, valamilyen formában mégis mindenki kivenné a részét a közös terhekből, azonban nem sikerült elegendő támogatást szerezni ennek elfogadásához.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten arról számolt be, hogy az EU új migrációs javaslata elfogadhatatlan a kormány számára. Leszögezte: az uniónak végre nem az elosztást, hanem a határvédelmet kellene a gondolkodása középpontjába helyeznie.