Vegyi fegyverek gyártásához szükséges anyagokat szállított Észak-Korea Szíriának

2018.02.28. 17:10

Egy ENSZ jelentés szerint Phenjan olyan kémiai anyagokat szállított Damaszkusznak, amelyekből vegyi fegyvereket lehet gyártani.

A jelentés nem nyilvános, de a BBC újságírói ennek ellenére belepillanthattak. Az ENSZ dokumentum alapján

a kommunista remeteállam 2012-2017 között összesen 40 alkalommal szállított titokban savakat, korrózióálló szelepeket és csöveket,amelyek kettős felhasználású termékek, alkalmasak egyaránt polgári és katonai célokra is.

Ráadásul a dokumentum értelmében észak-koreai szakértők tevékenykedtek szíriai fegyvergyárakban.

A dolog azért aktuális most, mert Washington és a szövetségeseik megvádolták a damaszkuszi rezsimet, hogy vegyi fegyvereket vett be Kelet-Gútában.

Kelet-Gúta a harcok után.Forrás: MTI/EPA/Mohammed Badra

A jelentés több mint 200 oldalas, az ENSZ egyik szakértő csapata állította össze, amely azt vizsgálta, hogy Észak-Korea milyen mértékben tartja be a nemzetközi szankciókat.

A szervezet hivatalosan nem kommentálta az ebben szereplő információkat.

Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője azt nyilatkozta nem biztos, hogy nyilvánosságra hozzák a jelentést. Szerinte az a lényeg, hogy minden állam tartsa tiszteletben a nemzetközi szankciókat.

A kollaboráció Phenjan és Damaszkusz között elmélyülhet, ami lehetővé fogja tenni, hogy az utóbbi megtarthassa a vegyi fegyvereit, míg az előbbi jelentős anyagi forrásokhoz juthat.