Választanak az olaszok

BERLUSCONI, Silvio
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (FI) párt vezetője (k) köszönti támogatóit egy nápolyi szálloda előtt 2018. március 3-án, egy nappal az országban rendezett parlamenti választások előtt.
Vágólapra másolva!
Olaszországban több mint 46 millió választópolgárt várnak az urnákhoz vasárnap, akik három nagy pólus, a Matteo Renzi vezette balközép, a Silvio Berlusconi vezette jobbközép és a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltjei közül választhatnak tagokat a parlamenti alsó- és felsőházba.
Vágólapra másolva!

A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 7-től este 11 óráig vannak nyitva. A közvélemény-kutató cégek az urnazárás után készítenek majd exit poll-előrejelzéseket. A szavazatszámlálás azonnal elkezdődik, de minden voksot várhatóan csak hétfőre számolnak össze.

Nápoly, 2018. március 3. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (FI) párt vezetője (k) köszönti támogatóit egy nápolyi szálloda előtt 2018. március 3-án, egy nappal az országban rendezett parlamenti választások előtt. (MTI/EPA/Ciro Fusco) Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Az utolsó felmérések a Berlusconi vezette jobbközép koalíció győzelmét jósolták 37-40 százalék közötti eredménnyel. A biztos kormányalakítási többséghez azonban legalább 40 százalék szükséges. A koalíciót a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), a Matteo Salvini vezette Északi Liga és a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek (FdI) alkotja más kisebb pártokkal.

Berlusconi Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét jelölte miniszterelnöknek, Matteo Salvini pedig saját magát, arra az esetre, ha pártja szerezne több szavazatot. Az Északi Liga az ország északi részén elsöprő többségre számít. A jobbközép koalíció ígéretei között az adók csökkentése kapott hangsúlyt, valamint

a migrációs helyzet rendezése a határvédelem erősítésével és az illegális bevándorlók kiutasításával.


A jobbközép vetélytársának az M5S számít. A populista és euróellenes párt 31 éves miniszterelnök-jelöltje, Luigi Di Maio már a kampány utolsó napjaiban bemutatta reménybeli kormánya névsorát. Az M5S ereje megközelítheti a 30 százalékot, és nem zárják ki az esetleges koalíciót más pártokkal a kormányzás érdekében. A Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) támogatottságát a felmérések jóval 25 százalék alá becsülték.