Irán hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy két napon belül képes elkezdeni magasabban dúsított urán előállítását, ha az Egyesült Államok kilép a 2015-ben Irán és a hatok között kötött atomalkuból.

Ha Amerika kivonul a megállapodásból, akkor Irán 48 órán belül felújíthatja a termelést 20 százalékosra dúsított uránból – mondta az arab nyelven sugárzó al-Alam teheráni tévécsatornának Berúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a 20 százalékos dúsítottságú urán jóval felette van az atomerőművekben használatosnak, amely általában csupán 5 százalékos, ám még inkább elmarad az atombombagyártáshoz szükséges 80-90 százalékos tisztaságúétól.

Kamalvandi tudatta, hogy a hatokkal – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Oroszországgal, Franciaországgal, Németországgal és Kínával – kötött megállapodást nem lehet újratárgyalni.

A megállapodás értelmében Irán visszafogja atomprogramját az ellene foganatosított nemzetközi büntetőintézkedések feloldásának fejében.