Iráni külügyminiszter: Az EU szélsőségesen viszonyul Iránhoz

Vágólapra másolva!
Mohamed Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter azt mondta, az Európai Unió szélsőségesen viszonyul Teheránhoz, mert így akarja biztosítani, hogy az Egyesült Államok a maga részéről ne mondja fel a nagyhatalmak és Irán nukleáris megállapodását, de ez végül ártani fog az európai politikának.
Vágólapra másolva!

Az iráni külügyminiszter nyilatkozata összefügg azzal, hogy hétfőn Teheránban fogadja francia hivatali kollégáját, Jean-Yves Le Driant.

Noha Franciaország nem akarja felmondani a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodást Iránnal, bírálja annak ballisztikusrakéta-programját.

A nukleáris megállapodást Iránnal az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország kötötte meg. Az egyezmény értelmében Irán korlátozza nukleáris fejlesztéseit, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránnal szembeni szankciókat.

Le Driant hétfőn fogadja Haszan Róháni iráni elnök is. A francia miniszter hivatala közlése szerint részben a szíriai háborúról akar tárgyalni, arra kérni Iránt: befolyásával érje el Bassár el-Aszad szíriai elnöknél tűzszünet tartását a lázadókkal folytatott harcban Kelet-Gútában.

Ez a harmadik alkalom, hogy egy magas rangú francia tisztségviselő Iránba látogat a nukleáris megállapodás megkötése óta.