Totális vereséget szenvedett az olasz migránspárti baloldal

vote Vertical
Former Prime Minister and leader of the Democratic Party (PD), Matteo Renzi grimaces as he arrives at a polling station to vote for general elections, on March 4, 2018 in Florence. Matteo Renzi, Italy's outspoken former premier looks on his way out after leading his party to election disaster, an alarming change in fortune for a man who just a few years ago was considered the darling of Italian politics. With over two-thirds of the vote counted, the PD itself has under 20 percent, the red line figure that has Italian media speculating that the usually bullish Tuscan could step down as leader, despite having only won the party's primaries in a landslide in April. / AFP PHOTO / Claudio GIOVANNINI
Vágólapra másolva!
Matteo Renzi, korábbi migránspárti olasz miniszterelnöknek le kellett mondania a pártja választáson elszenvedett katasztrofális veresége miatt. Az olasz parlamenti választás a bevándorlásellenes erők áttörését hozta, de egyelőre nehezen lehet megjósolni, ki alakít kormányt, mivel egyetlen politikai oldal sem szerzett abszolút többséget. 
Vágólapra másolva!

A bevándorláspárti olasz baloldal minden eddiginél gyengébben szerepelt a vasárnapi választáson. Ezzel újabb pofont kapott az európai baloldal, mely

az európai emberek érdekei helyett a bevándorlók és a globális pénzügyi tőke elvárásait helyezte előtérbe.

Mindennek eredménye, hogy távozik a balközép Demokrata Párt (PD) éléről Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő – jelentette az ANSA hírügynökség.

A jelenleg kormányon lévő PD a parlamenti választáson a voksok mintegy 18 százalékát szerezte meg, s ezzel messze alulmaradt mind az elitellenes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalommal, mind a jobbközép pártszövetséggel szemben.

Óriásit bukott Matteo Renzi Forrás: AFP/Claudio Giovannini

Felelősségre vonnák Renzit

A győztes jobboldali koalíciónak „joga és kötelessége kormányozni”, a Liga pedig kész meghatározni ennek irányát - erről már Matteo Salvini, a radikális jobboldali tömörülés vezetője beszélt. Olaszok millió bízták meg a Ligát azzal, hogy "megszabadítsa őket a bizonytalanságtól és az instabilitástól", illetve felelősségre vonja Matteo Renzi távozó kormányfőt és Brüsszelt – tette hozzá Salvini.

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a választásokon.

A koalícióban a magát pusztán Ligának nevező Északi Liga kapta a legnagyobb támogatást, megelőzve Berlusconi pártját, a Forza Italiát. A két párt erőviszonyától függhet a miniszterelnök-jelölt személye.

Matteo Salvini, az Északi Liga elnöke a legnagyobb nyertes Forrás: AFP/Piero Cruciatti

Patthelyzet lehet

A fennálló hatalmat támadó Öt Csillag Mozgalom (M5S), valamint a migráció- és Európa-ellenes politikát hirdető Északi Liga jelentős előnyét vetítik előre a vasárnap tartott olaszországi parlamenti választás részeredményei, amelyek alapján valószínűleg patthelyzet alakul majd ki az olasz törvényhozásban.

Az eredmény idegességet okozhat Brüsszelben,

mivel fellendítheti az euroszkeptikus erőket az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió jelentős politikai és gazdasági reformokba szeretne belevágni.

További csapást jelent Brüsszel számára, hogy az Emma Bonino volt külügyminiszter és uniós biztos vezette, határozottan migrációpárti, és Brüsszelnek hízelgő Több Európát elnevezésű párt az előrejelzések szerint nem tudja majd átlépni a parlamentbe jutás 3 százalékos küszöbét.

Silvio Berlusconi irányíthat a háttérből Forrás: AFP/Miguel Medina

Elitellenes koalíció alakulhat

Wolfango Piccoli, a Teneo Intelligence politikai tanácsadócég társelnöke Twitter-bejegyzésében azt sugallta, hogy

az M5S és az Északi Liga együtt képes lesz kormányt alakítani.

E két párt előretörésével a legtöbb aggodalomra okot adó forgatókönyv valósult meg egy olyan kampányt követően, amelyen foltot ejtett a politikai erőszak, a fokozódó migránsellenes hangulat és a gazdasági kilábalás erőtlensége miatt érzett általános elégedetlenség.

Megalapozatlannak bizonyultak viszont a választók politikától való elfordulásával számolók félelmei. A mintegy nyolcezer olasz település közel mindegyikéről beérkezett adatok alapján az olasz belügyminisztérium azt közölte, hogy a választási részvétel aránya alig maradt el a 75 százaléktól, ami szinte megegyezik a 2013-as választások részvételi arányával.