Veszélyben érzi magát tízből kilenc nő a párizsi elővárosi metrón

Benjamin Griveaux
French Government's Spokesperson Benjamin Griveaux poses during a photo session in his office in Paris on February 5, 2018. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Kilencveneurós helyszíni bírságot vezetnek be Franciaországban az illetlen gesztusok, füttyögés és obszcén megjegyzések büntetésére - jelentette be Benjamin Griveaux kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Az Ile-de-France-ban (a Párizs környéki régió) a tömegközlekedésen utazó nők 90 százaléka érzi úgy, hogy fizikai vagy lelki erőszak, illetve zaklatás áldozata, ennek pedig véget kell vetni - hangsúlyozta Benjamin Griveaux a BFMTV nevű televízióban.

Benjamin Griveaux, Franciaország kormányának a szóvivője Forrás: AFP/Joel Saget

A Weinstein-ügy nyomán megszólaló egykori áldozatok tanúvallomásai nyomán készülő minapi parlamenti jelentés

90-től 750 eurótól terjedő pénzbírság bevezetését javasolja minden, a nyilvánosság előtt zajló szexista vagy szexuális jellegű kijelentés, magaviselet vagy nyomásgyakorlás büntetésére.

A szexista vétség elkövetését a helyszínen az augusztusban a közbiztonság növelésére létrehozott új rendőrségi szerv rendőrei állapítják majd meg.

Griveaux elismerte, hogy tudatában van annak, milyen nehéz megállapítani a tettenérést szóbeli inzultálás esetén.

- tette hozzá.

Az utcai zaklatások problematikája az egyre inkább növekvő illegális migrációval is összefüggésbe hozható.

Hasonló büntetések elve ugyan nem működött más országokban, így Belgiumban és Portugáliában sem, a francia kormány szóvivője azonban úgy véli, hogy "az elvetélt kísérletekből is tanulni lehet".