Terrorcselekménynek minősítették a KMKSZ elleni támadást

2018.03.06. 12:29

Terrorcselekménynek minősítette a Kárpátalja megyei ügyészség a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadást, amelynek egyik feltételezett elkövetőjét, egy hivatásos katonát kedden Ungváron 60 napra előzetes letartóztatásba helyezett az ungvári városi-járási bíróság.

Az ügyről a sajtónak nyilatkozó Viktoria Popovics ügyészségi szóvivő közölte, a KMKSZ-székház elleni támadással azért foglalkozik az ungvári városi-járási bíróság, mert ennek a testületnek az illetékességi körébe tartozik a város területén elkövetett bűncselekmények vizsgálata. A bíróság kedden dönt a robbantásos támadás két kropivnickiji illetőségű feltételezett elkövetőjének előzetes letartóztatásáról – adták hírül kárpátaljai ukrán hírportálok.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája a támadás utánForrás: MTI/Nemes János

A szóvivő azt is elmondta, hogy az ügyészség a gyanúsítottak előzetes letartóztatását indítványozza óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésük lehetősége nélkül. Az eljárást idegen vagyontárgy megsemmisítése és megrongálása címén indították, ehhez társította hétfőn az ügyészség a terrorcselekmény elkövetésének ügyét. Közlése szerint folyik a nyomozás és a gyanúsítottakat kihallgatása.

A kropivnickiji illetőségű Volodimir Kondratenko hallgatja az előzetes letartóztatásáról szóló végzést az ungvári városi-járási bíróságonForrás: MTI/Nemes János

A hatóságok egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, milyen indokból robbantottak a KMKSZ székházánál.

A Cserkasziban élő feltételezett robbantót hétfőn szállították Ungvárra, az ügyészség vele szemben is előzetes letartóztatást indítványozott.

A KMKSZ-székház ellen február 27-én elkövetett támadás három feltételezett elkövetőjét vasárnap vették őrizetbe az ukrán rendőrség munkatársai.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK