Egy bírósági végzés értelmében győzött a muszlim-liberális szörnykoalíció: el kell távolítani II. János Pál pápa szobrát a Franciaország északnyugati részén lévő Ploërmel nevű község egyik teréről.

A vita 2017 októberében kezdődött. Akkor a francia Államtanács úgy határozott, hogy le kell venni a szobor tetejéről a keresztet, mert az sért egy 1905-ös törvényt, amely kimondja az egyház és az állam teljes szétválasztását, írja a Breitbart.

A 113 éves jogszabály tiltja, hogy vallási jelképeket helyezzenek el közterületeken. Ez alól csupán a múzeumok, a templomok és a temetők képeznek kivételt.

II. János Pál pápa szobra Ploërmelben.Forrás: AFP/Damien Meyer

A szobor egyébként 2006 óta áll közterületen, de a liberálisokat és a muszlimokat csak tavaly kezdte el zavarni, ami valószínűleg összefüggésben áll Macron elnök megválasztásával.

Az Államtanács határozata felháborította a francia és az európai konzervatív közvéleményt.

A liberálisok és a muszlimok alkotta degenerált szörnykoalíciónak azonban ez sem volt elég.

Tovább pereskedtek az ügyben, így végül elérték, hogy nemcsak a keresztet, de a II. János Pál pápa szobrát is teljes egészében el kelljen távolítani.Azt, hogy pontosan mi a problémájuk a kommunizmus ellen harcoló nagy pápa emlékével nem világos.

Gilles Pennelle, a Nemzeti Front Bretagne tartománybeli regionális tanácsának az elnöke felháborodott az ítélet miatt.

Szerinte abszurd, hogy a francia bíróság megengedi a muszlimoknak a burkini viselését a tengerparton, de tiltja II. János Pál szobrának a köztéri megjelenítését.Beata Szydło, volt lengyel miniszterelnök is megdöbbenését fejezte ki az ítélet miatt.

Ploërmel lakói úgy határoztak, a szobrot áthelyezik a helyi templom kertjébe,hogy így megfeleljenek az elavult jogszabálynak.