A londoni metrón robbantott az iraki migráns, 30 ember sérült meg

2018.03.08. 12:01

Az iraki származású illegális migráns, Ahmed Hassan 2017. szeptember 15-én robbantott fel egy házi készítésű szögbombát a Nyugat-Londonban található Parsons Green metrómegállónál. Az Iszlám Állammal kapcsolatot ápoló terroristát csak most állították bíróság elé.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, tavalyszeptember 15-én, a csúcsforgalom idején, reggel fél kilenckor robbant fel a bomba a nyugat-londoni Parsons Green metrómegállóba érkező szerelvényen.

A Parsons Green megállóForrás: AFP/Adrian Dennis

 A kocsiban 93 ember utazott, ebből 30 megsérült.A migráns az általa készített szerkezetet szögekkel és robbanóanyagokkal tömte meg, ezután fehér vödörbe rakta, majd egy Lidl-zacskóba rejtette el. Miután az részben felrobbant, a legtöbben égési sérüléseket szenvedtek.

A robbanószerkezetForrás: AFP/@RRIGS/Ho

Csak annak köszönhetően nem voltak halálos áldozatok, hogy a készülék nem lépett teljesen működésbe - írja a Daily Mail.

Az elkövető, Ahmed Hassan pere a héten kezdődött meg. A terrorista hátteréről elég sok minden derült ki.

2015. október 5-én érkezett Nagy-Britanniába egy teherautó hátulján. Saját bevallása szerint 1999 júniusában született és az Iszlám Állam elől menekült el. A legtöbb bevándorlóhoz hasonlóan valószínűleg ő is hazudott az életkoráról. Nem volt nála személyi igazolvány és más okmány sem. A migráns menedékkérelmet nyújtott be, de azt nem bírálták el pozitívan. Ennek ellenére nem toloncolták ki, hanem ideiglenesen a gyámhatóság felügyelete alá került, majd 2016-ban nevelőszülőknél helyezték el, Sunburyben.

A fiú kezdetben tagadta, hogy kapcsolatban állna az Iszlám Állammal, de a házkutatások során kiderült, hogy a terrorszervezet zászlója, és más relikviái is a tulajdonát képezték.  A telefonján és a számítógépén az Iszlám Állam képeit, videóit találták meg.

A gyanú szerint a hírhedt terrorszervezet küldte Nagy-Britanniába azért, hogy támadásokat kövessen el.A bírósági eljárás várhatóan el fog húzódni, sok részlet még nem ismert.