Vermillion Parish városának iskolatanácsa egyik vezetőjének fizetését emelte meg jelentős mértékben. Az ülésen készült videón jól látható, hogy az ez ellen tiltakozó tanár többszöri felszólítás után elhagyja a termet, de amikor vissza akar jönni, a biztonsági őr megbilincseli a folyosón.

Jeff Landry, az USA Louisinana államának főügyésze pert indított a New Orleans-tól 250 kilométerre nyugatra található Vermillion Parish város iskolatanácsa ellen, mert az megsértette azt a törvényt, amely szerint üléseinek nyilvánosnak kell lenniük.

Még januárban zajlott az az ülés, ahol az iskolatanács egyik vezetőjének, Jerome Puyaunak az éves fizetését megemelték. Deyshia Hargrave, a város egyik középiskolájának irodalomtanára éles hangon tiltakozott ez ellen. A történtekről készült videón jól látható, hogy előbb az iskolatanács elnöke, majd az ő utasítására egy biztonsági őr többször felszólítja a tanárt, hogy hagyja el a termet. Deyshia Hargrave ezt meg is teszi, de a folyosón meggondolja magát, vissza akar fordulni, erre a biztonsági őr megbilincseli, és a földre kényszeríti.

Jeff Landry azt kéri a bíróságtól, hogy egyrészt semmisítse meg az ülésen született valamennyi döntést (a fizetésemelésről szólót is), másrészt ítélje pénzbüntetésre az iskolatanácsot annak a szabálynak a megszegése miatt, amely szerint minden ülésüknek nyilvánosnak kell lennie, bárkinek joga van részt vennie rajtuk.

Deyshia Hargrave nagyon elégedett a fejleményekkel, hogy a főügyész nem hagyta következmények nélkül, hogy megsértették az alkotmány első módosítását, amely a szólásszabadságról szól. Jerome Puyau amiatt panaszkodik, hogy amióta a tanárnő elleni fizikai erőszakot bemutató videó terjed az interneten, ő folyamatosan fenyegető telefonokat és e-maileket kap. Anthony Fontana, az iskolatanács elnöke pedig a történtek után lemondott tisztségéról.