Az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéssel (Minority SafePack) kapcsolatos legújabb információkat, Vincze Loránt az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) az erdélyi származású elnöke közölte Facebook oldalán.

Szerinte egyre közelebb vagyunk a célhoz, de még nem értük el. A tét óriási, és minden rajtunk múlik. Ez egy soha vissza nem térő lehetőség, és ahhoz, hogy élni tudjunk vele, elszántságra és határozottságra van szükség tagszervezeteink, partnereink és támogatóink részéről – fejtette ki Vincze Loránt Bolzanoban (Olaszország), a dél-tiroli német és ladin kisebbségek kampányrendezvényén, írja a Maszol.ro nevű erdélyi magyar hírportál. 

Az 1 millió érvényes aláírást április 3-ig kell leadni. Ugyanakkor legalább 7 tagállamban kell teljesíteni egy minimális küszöböt. Ez eddig mindössze 3 tagállamban sikerült, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában. Lettországban viszont csak 800 aláírás hiányzik.

Vincze véleménye alapjánaz őshonos kisebbségek egy európai érték, amelynek védelemre van szüksége. Minden kisebbségi aláírása a saját közössége erejét, tenni akarását mutatja, azt, hogy Európát egy jobb, élhetőbb hellyé akarjuk változtatni kultúránk és nyelvünk számára. Azt mutatja, hogy a közössége jövőt akar maga számára Európában.

Minden közösségnek lehetősége van a kampány alatt megmutatni erejét, önbecsülését és szolidaritását más kisebbség iránt. Az erős közösségeknek felelőssége van abban, hogy a gyengébbeket támogassák. Nekünk azokért is össze kell fogni és alá kell írni, akik nem tehetik meg, mert a többségi állam fenyegeti őket.Ebben a kérdésben Európában a magyarok az élen járnak, és remélem, mások is felsorakoznak mellettünk. Rajtunk, rajtatok múlik! - tudatta az erdélyi politikus.

A Minority SafePack kezdeményezést itt lehet aláírni: http://www.jogaink.hu/