Ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a pakisztáni tálib vezetőre

Vágólapra másolva!
Ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai külügyminisztérium Fazlulla molla pakisztáni tálib vezető fejére.
Vágólapra másolva!

A külügyminisztérium ezenkívül három-három millió dollár jutalmat ad annak, aki Omar al-Horaszani, a Dzamaat ul-Ahrar nevű tálib frakció vezetője, illetve Mangal Bag, a Laskar-e-Iszlam csoport vezetője nyomára vezet.

A csütörtöki döntéssel Washington szemlátomást egy újabb próbálkozás tesz arra, hogy enyhítse a feszültséget a pakisztáni kormányhoz fűződő kapcsolatában.

A két szövetséges között azóta feszült a viszony, hogy Donald Trump elnök egyik újévi Twitter-üzenetében azzal vádolta meg Iszlámábádot, hogy menedéket nyújt az afgán szélsőséges fegyvereseknek, "hazudik és csal".

A igazságügyi minisztérium ezután azzal fenyegette meg Pakisztánt, hogy befagyaszt szinte minden, Pakisztánnak nyújtott biztonsági támogatást.

A pakisztáni politikai és katonai vezetők követelik, hogy a nemzetközi és az afgán biztonsági erők keményebben lépjenek fel Fazlulla Afganisztánban tevékenykedő csoportja ellen.

A vérdíjat egy nappal azután tűzték ki a tálib vezetők fejére, hogy feltételezhetően egy amerikai drón a kelet-afganisztáni Kunar tartományban egy kiképzőtáborra mért csapásban végzett 21 afgán lázadóval, köztük Fazlulla fiával is.