Elítélték az Iszlám Állam terroristáit, akik menekültnek hazudták magukat

2018.03.12. 20:20

Elítélték a németországi Hamburgban az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezett három szíriai állampolgárságú tagját.

A hamburgi tartományi felsőbíróság szerint a három férfi úgynevezett alvó terrorista volt. A menekültek között elrejtőzve szivárogtak be Németországba 2015-ben, azzal a feladattal, hogy álljanak készen terrortámadás végrehajtására.

HamburgForrás: AFP/Mattes René

Egyiküket hat és fél év szabadságvesztésre ítélték külföldi terrorista szervezetben viselt tagság miatt. A másik kettőt enyhébb, három és fél év szabadságvesztésre ítélték, arra hivatkozva, hogy a bűncselekmény elkövetésekor fiatalkorúak voltak. A migránsok többsége egyébként hazudik az életkoráról, hogy enyhébb büntetést kapjon.A bíróság a per harminc tárgyalási napja alatt arra a meggyőződésre jutott, hogy a három férfi ugyanolyan terrorista csoportot alkotott, mint a 2015 novemberében Párizsban történt merényletsorozat elkövetői, de lebuktak, mielőtt aktiválták volna őket. Ezt támasztja alá az egyik vádlott beismerő vallomása is.A német hatóságok minden bizonnyal súlyos terrorcselekményt akadályoztak meg a csoport nemzetközi együttműködés révén sikerült elfogásával.

A terroristáknak ugyan még nem voltak konkrét terveik, amikor 2016 szeptemberében őrizetbe vették őket Schleswig-Holstein tartománybeli menekültszállásokon, de egész biztosan merényletek elkövetésének szándékával érkeztek az országba, és sok a párhuzamosság esetük és a párizsi támadássorozat között - emelték ki az ítélet indoklásában a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint.