Nem csökkent a nyomás: egyre több az illegális migráns Németországban

2018.03.13. 12:18

Az elmúlt hat hónapban az embercsempész bandák aktivizálódása miatt jelentősen nőtt a Németországba érkező illegális migránsok száma - írta a Focus című magazin. Havonta 15 ezren érkeznek Németországba, van, aki 8 ezer eurót is tud fizetni. Berlin a határőrizet szigorítására készül, mindez pedig egy újabb szeg lesz a schengeni övezet koporsóján.

A kenőpénzt hatalmas mértékben elfogadó határőrök miatt az elmúlt fél évben ismét nő a balkáni migránsútvonalon illegálisan Európába igyekvők száma – írta a Focus című német magazin.  Havonta 15 ezer illegális migráns jut be a balkáni útvonalon Németországba. Mindegyikük maximum 8 ezer eurót fizet az embercsempészeknek. Mindezeket az adatokat a német szövetségi hírszerzéstől szerezte meg a Focus. A határon sok esetben nem megfelelő az ellenőrzés, így könnyedén be tudnak jutni Németországba az illegális bevándorlók. Másrészt pedig sok határőrt lefizettek az embercsempészek, így különösebben nem is nézik át a teherautókat.

Tovább kell szigorítani a határellenőrzést a német-osztrák határon, és az állam a jövőben minden igénybe vehető jogállami eszközzel fel fog lépni az illegális bevándorlással szemben – minderről már Stephan Mayer, a belügyminiszter jövendőbeli államtitkára beszélt a Focusnak. Kijelentette, májust követően is folytatódni fognak az ellenőrzések az német-osztrák határon. Várhatóan a német kormány a jövőben még erőteljesebben fel kíván lépni az embercsempészek ellen.

Nem csökken a migrációs nyomás NémetországbanForrás: AFP/Mahmud Turkia

Egyre nagyobb nyomás

Korábban az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) azt közölte, a migrációs nyomás továbbra is rendkívül magas szintű lesz a déli határokon, a Földközi-tenger térségében. Tavaly a nyugat-balkáni útvonalon 12 ezer körüli volt az érkezők száma, többségük pakisztáni és afgán állampolgár volt.

A balkáni migrációs útvonalon folytatott embercsempészet egyik új központja lett Temesvár – közölte a német szövetségi rendőrség a Welt am Sonntag német lappal. A határigazgatásért felelős német rendőri szerv közleménye szerint Temesvárnak „jelentős szerepe” van az embercsempész bűnszervezetek teherautókkal, kamionokkal végzett életveszélyes tevékenységében. A romániai város „hot spot” (gyűjtő- és elosztóközpont) funkciót tölt be a hálózatok működésében.

Az embercsempészek összejátszanak a határőrökkel a Focus cikke szerintForrás: AFP/Mahmud Turkia (Képünk illusztráció)

Temesvár az új központ

A szövetségi rendőrség a közleménnyel megerősítette a Welt am Sonntag szerkesztőségéhez eljutott belső elemzését, amely szerint Temesvár „új súlypont” a balkáni útvonalon folytatott teherautós embercsempészetben. A városban helyezik el a járművekben az embereket, akiket Magyarországon keresztül akarnának tovább szállítani Közép-Európába. A magyar kormányt figyelmeztették a fejleményre - áll a lap beszámolójában.

Példaként említették, hogy egy szíriai férfi 5500 eurót (1,7 millió forint) fizetett embercsempészeknek azért, hogy családját eljuttassák Németországba. A férfi Törökországban lépett kapcsolatba egy embercsempész szervezettel. A szövetségi rendőrség adatai szerint a balkáni migrációs útvonalon embercsempészetre használt teherautók, kamionok legnagyobb része a "dél- és kelet-európai térségből" származik. Jelentős részüket Törökországban állították forgalomba.

A Welt am Sonntag hozzátette, hogy az utóbbi időszakban emelkedett a leleplezett teherautós embercsempész műveletek száma, ami a többi között a szigorúbb határellenőrzésnek tulajdonítható. A lap szerint a csempészek egyre kevésbé törődnek az emberek biztonságával. Gyakran kettős padlózatot építenek a teherautókba, és az embereket bezsúfolják a jármű padlózata és az álpadló közötti 40-50 centiméter magas résbe, nem törődve azzal, hogy a levegőtlenség miatt akár meg is fulladhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK