Roja Ciwan nevű németországi baloldali kurd ifjúsági szervezet tagja megesküdtek arra, hogy Erdogan elnök szíriai kurdisztáni hadjárata miatt Európán fognak bosszút állni. Több török célpontot is megtámadtak Németországban. Ankara azt kéri Berlintől, hogy találják meg a felelősöket. A migránsok tehát röviden hozzánk importálták az otthoni konfliktusaikat.

Most hétvégén a Roja Ciwan tagjai több tüntetést is rendeztek németországi nagyvárosokban, ahol összecsaptak a rendőrökkel – írja a Deutsche Welle.

Összecsapások a kurd fiatalok és a német hatóságok között.Forrás: AFP/John Macdougall

Ankarának a szíriai polgárháborúba történő, januárban kezdődő nyílt beavatkozása óta a diaszpórában élő törökök és kurdok viszonya ismét elmérgesedett.

A kurdok és a német rendőrök között főképp Berlinben és Düsseldorfban zajlottak le nagyobb összecsapások.

Három kurd fiatal egy elsősorban törökök által látogatott mecsetre Molotov-koktélokat dobált.Ezenkívül a Roja Ciwan aktivistái felgyújtottak egy török élelmiszer üzletet és egy török bevándorlókat segítő egyesület irodáját is.

A felgyújtott török bolt Berlinben"Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Paul Zinken "

Tegnap az ankarai kormány jegyzékben tiltakozott a berlini adminisztrációnál, követelve a török bevándorlók megvédését a kurd fiatalok provokációitól.

Este a kurdok már Hamburgban és Bonnban is nagyszabású tüntetéseket rendeztek.

A tiltakozások várhatóan folytatódni fognak, mivel ma reggel a török hadsereg közölte, hogy a kurdok által lakott szíriai Afrín városát bekerítették.Roja Ciwan honlapjára azt írták a fiatalok: nem nézik tétlenül, hogy a szíriai Kurdisztánban lemészárolják a népüket. Szerintük az európai országoknak tudniuk kell erről, ezért ők visszahozzák a háborút kontinensünkre.Azokat az államokat is megfenyegették, akik támogatják Erdogan szíriai katonai akcióit.
Ha kell, akkor rommá és hamuvá fogják változtatni Európa utcáit.A baloldali ifjúsági szervezet célpontjai között szerepelnek török nagykövetségek, üzlethelyiségek, kávézók, továbbá a két német nagypárt, a CDU és az SPD székházai is.

A Roja Ciwan tevékenységét segíti az Apo nevű antifasiszta, szélsőbaloldali ifjúsági kezdeményezés is, amely a Törökországban bebörtönzött Kurd Munkapárt (PKK) nevű terrorszervezet vezetőjének a szabadon bocsátását követeli.

Berlini összecsapás a Roja Ciwan és a német rendőrök között.Forrás: AFP/John Macdougall

Afírn városát jelenleg egyébként a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű milícia ellenőrzi, amely közeli kapcsolatot ápol a PKK-val.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a YPG Amerika egyik legmegbízhatóbb szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban.Németországban összesen 3 millió török állampolgár él, annak az egyharmada lehet kurd etnikumú.

Az ottani kurd és török diaszpóra között összecsapások a '80-as években kezdődtek.

Elmondhatjuk tehát, hogy a migránsok az otthoni konfliktusaikat Európába importálták.