Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylő felrobbantotta kedden Ádenben az Egyesült Arab Emírségek által kiképzett és támogatott jemeni lázadócsoport tábori konyháját, a négy halálos áldozattal járó támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) jelentkezett.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk azt mondták, hogy a robbantásnak több tucat sebesültje is van.

Beszámolóik szerint egy öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megpakolt gépkocsijával rohant bele a tábori konyhába.

Röviddel ezután az Iszlám Állam magára vállalta a merénylet elkövetését.

Néhány nap leforgása alatt ez már a második ilyen pokolgépes támadás Ádenben. Február végén legalább tizennégy ember meghalt, negyven pedig megsebesült gépkocsiba rejtett pokolgépekkel elkövetett kettős merényletben a terrorelhárító erők egyik tábora ellen. Ezeket a támadásokat is az IÁ vállalta magára.

A Nyugat által támogatott és nyugati fegyverekkel ellátott – szaúdi vezetésű – koalíció 2015 márciusában kapcsolódott be a jemeni fegyveres konfliktusba, miután az Irán által támogatott síita húszi lázadók a főváros, Szanaa elfoglalás után Áden felé nyomultak, arra kényszerítve Abed Rabbo Manszúr Hádit , a nemzetközi közösség által elismert jemeni elnököt, hogy Rijádba meneküljön. Január végén az emírségek által támogatott Déli Átmeneti Tanács (DÁT) nevű lázadócsoport kiszorította Ádenből a Hádihoz hű erőket. A napokig tartó harcnak a szaúdiak és az emírségek közvetítésével létrejött tűzszünet vetett véget.