Hétmillió bevándorló várakozik az Európai Unió kapujában

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
Migrants wait to be rescued from a sinking dingey off the Libyan coastal town of Zawiyah, east of the capital, on March 20, 2017, as they attempted to cross from the Mediterranean to Europe. Libya has long been a stepping stone for migrants dreaming of a better life in Europe, but people smugglers have stepped up their lucrative trade in the chaos since the 2011 ouster of longtime dictator Moamer Kadhafi. / AFP PHOTO / Abdullah ELGAMOUDI
Vágólapra másolva!
A Bild nevű német napilap szerint hétmillió migráns várakozik az Európai Unió közvetlen közelében arra, hogy a jobb élet reményében szerencsét próbáljon az öreg kontinensen. Az Európai Parlament elnökéből olasz miniszterelnökké előléphető Antonio Tajani azt mondta a kialakult helyzetről, hogyEurópa nem tudja megoldani az afrikai országok alapvető problémáit, akkor tíz éven belül 10, 20 vagy akár 30 millió migráns fog érkezni Afrikából.
Vágólapra másolva!

Az újság a német hírszerzés információira hivatkozva számolt be arról, hogy

az utóbbi időszakban megnövekedett a potenciális bevándorlók száma, többségük trópusi Afrikai országból származik. A lap kiemelte, hogy 2017 januárjában számuk 5,9 millióra volt tehető.

A líbiai, algériai, tunéziai, marokkói és közel-keleti migrációs folyamatok eredményeképpen a mutató 12%-kal növekedett. A Bilden kívül a Die Welt és a brit Daily Mail is közölte ezeket az információkat. Mindeközben radikális jobboldali csoportok saját hajójukkal járőröznének a Földközi-tengeren, annak érdekében, hogy elkapják az illegális bevándorlókat, és visszafordítsák őket hazájukba.

Rendezetlen a helyzet a Földközi-tengeren

A G7-es vezetőknek a csúcstalálkozóját május 26. és 27. között Szicíliában tartották, akik nem vettek tudomást arról, hogy migránsok hajóznak a sziget közelében. Pedig Európa déli részén az olasz szigetre nehezedik a legerősebb migrációs nyomás.

A hivatalos adatok szerint a tengeren érkező menekültek száma ebben az évben 45%-kal nőtt 2016-hoz képest. A Bild szerint több mint 2,5 millió olyan potenciális bevándorló van Észak-Afrikában, akiknek túlnyomó többsége Olaszország felé venné az irányt.

Közel egy millió menekült kapott ideiglenes menedékjogot Líbiában, egy olyan országban, amely hosszú ideje politikailag instabil. Az olasz hatóságok megállapodást kívánnak kötni Tripolival az afrikai migránsok ott tartása érdekében. Ez jelentős kiadásokat jelentene az olasz félnek, akik hajlandóak is lennének támogatást nyújtani ezért, azonban egyelőre a líbiai hatóságok nem tudják a helyzetet kezelni.

Földközi-tenger, 2015. április 23. Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainál 2015. április 22-én. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo http://www.origo.hu/nagyvilag/20150422-az-eu-katonai-akciot-tervez-az-embercsempeszek-ellen.html Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

Európa és az észak-afrikai hatóságok között létrejött megállapodások azonban váratlan következményekkel jártak: a kontinens mélyéből és az araboktól érkező bevándorlók most a barikádok mindkét oldalán megtalálhatóak. Az emberi jogi aktivisták szerint Líbiában a határőrök levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel igyekeznek megfélemlíteni azokat a migránsokat, akik Európába akarnak bevándorolni. A marokkói parlamentben Mohamed Adal elmondta, hogy országának városait „a Szahara túloldalán a migránsok szennyezik." Egyre több arab fogalmaz meg fenyegető üzenetet az afrikaiak számára. A migránsok és a helyi lakosok között érezhető a feszültség az EU határán.

Európai hazafiak létrehozták a Defend Europe nevű civil szervezetet

Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának (CDU) választási programja szerint Németországnak kiemelten fontos, hogy az illegális migránsok visszatérjenek Afrikába, ahonnan származnak. A német kancellár azt reméli, hogy kormányának sikerül megállapodást kötnie az érintett afrikai országokkal, ahogy korábban Törökországgal. Emlékezetes, a 2016-os megállapodás szerint Ankara belement abba, hogy támogatásért cserébe a menekülteket a területére szállította. Berlin azt reméli, hogy lehetősége lesz arra, hogy a Földközi-tenger közepén kimentett migránsokat Észak-Afrikába visszaküldjék.
A nemzetközi szervezetek továbbra is ellenezik ezt a tervet. Az ENSZ szerint a Líbiában létrehozott menekülttáborokat rossz életkörülmények jellemzik. Emellett a jogi szempontokra is felhívják a figyelmet: a dublini egyezménynek megfelelően a menekültek visszatérése csak akkor lehetséges, ha származási országukban a politikai helyzet stabil. A nemzetközi szervezet úgy látja, hogy jelenleg nem ez a helyzet a Földközi-tengertől délre eső országok némelyikében.

Forrás: AFP/Abdullah Elgamoudi

Közben európai hazafiak létrehozták a „Defend Europe" nevű civil szervezetet, amelynek tagjai olyan hajókat fogtak el a Földközi-tengeren, amelyeken migránsok próbáltak bejutni Európába.

A Bild arról ír, hogy ezeket a járműveket „udvariasan" visszafordították. „A mediterrán térségben nagyszabású mentési műveletet tervezünk, ez egy európai mentési műveletnek tekinthető" - mondják a mozgalom tagjai. A német lap kiemeli, hogy a Defend Europe hazafias pán-európai projektté válhat. A bevándorlásellenes civilek meg vannak győződve arról, hogy a migránsok megmentése "nem a civilek hatásköre lenne."

A német lap felidézi az Európai Parlament elnökéből olasz miniszterelnökké előléphető Antonio Tajani nyilatkozatát is, miszerint