A japán kormányfő tagadta, hogy köze lenne az okirat-hamisítási ügyhöz

2018.03.14. 04:42

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán parlamenti bizottsági meghallgatásán visszautasította, hogy neki vagy feleségének bármi köze lenne egy kétes földvásárlási ügylethez, amely miatt kormánya bírálatok kereszttüzébe került.

A japán pénzügyminisztérium hétfőn elismerte, hogy okiratokat hamisított egy protekciós ügyben.

Tavaly robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt. A kétes ügyletről a parlamentnek benyújtott hivatalos okmányokat a pénzügyminisztérium módosította, egyebek mellett törölték belőlük a kormányfő és felesége, valamint Aszó Taró pénzügyminiszter nevét is.

Abe Sindzó és Aszó Taró a bizottsági meghallgatásonForrás: AFP/Yomiuri/Kentato Aoyama

Abe, de Aszó is azt állította a japán felsőház költségvetési bizottsága előtt, hogy nem ők rendelték el a kérdéses módosításokat. Abe kiemelte: "amennyiben szemügyre veszik a dokumentumokat, még mielőtt megváltoztatták őket, világos, hogy sem a feleségemnek, sem nekem nem volt közöm ehhez". A kormányfő hangsúlyozta, hogy amennyiben ilyen bizonyíték merülne fel, kész lemondani.

A kormány kulcsemberének tartott Aszó Taró pénzügyminiszterre, miniszterelnök-helyettesre nagy nyomás nehezedik, hogy szintén mondjon le, bár ismételten kijelentette, nem kíván távozni a posztjáról. Aszó hétfőn azt állította, hogy minisztériuma több munkatársa is érintett lehet a kérdéses iratok átírásában.

Japán sajtóhírek szerint a pénzügyi tárca egy magas rangú tisztségviselője már lemondásra kényszerült az ügy miatt. Múlt pénteken pedig holtan találtak egy másik tisztségviselőt, aki feltehetően öngyilkos lett.