Svédországba érkezett az észak-koreai külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Kétnapos látogatásra Svédországban érkezett csütörtökön Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter. A hírügynökségek azzal hozzák összefüggésbe az észak-koreai politikus útját, hogy Svédország a minap felajánlotta közvetítését az Egyesült Államok és Észak-Korea között a kommunista rezsim nukleáris programjáról tervezett párbeszédhez.
Vágólapra másolva!

A svéd külügyminisztérium szűkszavú tájékoztatója szerint Ri Jong Ho tárgyal svéd kollégájával, Margot Wallströmmel, és a megbeszéléseken szól lesz a Koreai-félsziget helyzetéről, valamit

Svédország amerikai diplomáciai képviseletéről Észak-Koreában.

Svédország szombaton ajánlotta fel, hogy közvetítő szerepet vállalna az Egyesült Államok és Észak-Korea között a kommunista rezsim nukleáris programjáról tervezett párbeszédhez.

- jelentette ki Stefan Löfven svéd kormányfő luxemburgi látogatásán. A miniszterelnök ugyanakkor nem pontosította, hogy a gyakorlatban mit jelentene a skandináv állam segítsége. Löfven szerint megvárják, amíg ilyen irányú kérelem érkezik be hozzájuk.

A svéd miniszterelnök emlékeztetett:

országa az 1970-es évektől Phenjanban nagykövetséget tart fenn, amely az Egyesült Államok érdekeit is képviseli a kommunista államban.

Mint mondta, fontolóra kell venni azt is, hogy a konfliktus főszereplői a két Korea mellett az Egyesült Államok, valamint Kína. "Közös alapokat kell találniuk, hogy előrébb juthassanak" - idézte tovább Löfvent a TT.

A svéd sajtóban már egy hete olyan értesülések jelentek meg, hogy Ri Jong Ho hamarosan találkozik Margot Wallströmmel, de ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg.