"Rossz társadalmi kredit" miatt tilthatnak el kínaiakat az utazástól

Kína turizmus
Passengers wait in line on their way back home for the upcoming Chinese Lunar New Year, also known as Spring Festival, at the Shenzhen West Railway Station in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 11 February 2018. Chinese transportation authorities on Sunday (11 February 2018) reported a slight drop in the number of trips made during the first 10 days of the annual 40-day Spring Festival travel rush. Chinese people made 732 million trips via railway, road, waterway, and plane from Feb. 1 to Feb. 10, down 3.3 percent year on year, according to the Ministry of Transport (MOT). Spring Festival, or Chinese Lunar New Year, is the most important occasion for family gatherings and falls on Feb. 16 this year. The peak travel period around the festival, also known as "Chunyun," will last for 40 days From Feb. 1 to Mar. 12, as many Chinese people return to their hometowns.
Vágólapra másolva!
Egy májustól életbe lépő új szabályozás alapján eltilthatják a repülőgépen vagy vonaton történő utazástól azokat a kínaiakat, aki "rossz társadalmi kredittel" rendelkeznek, valamilyen szabálysértést vagy bűncselekményt követtek el.
Vágólapra másolva!

A tiltólistára kerülhetnek mindazok, akik például a terrorizmussal kapcsolatos rémhíreket terjesztenek és rendbontást okoznak a repülőgépen, de azok is, akik lejárt jeggyel utaznak, vagy dohányoznak a vonaton

– közölte pénteken a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság a honlapján.

A pénzügyi szabálytalanságok elkövetői, köztük akik nem fizetik a társadalombiztosítást vagy nem rendezik a bírságokat, ugyancsak hasonló utazási tilalom alá esnek.

Az új szabályok május 1-jén lépnek életbe.

A lépés egybevág Hszi Csin-ping kínai elnök tervével egy olyan társadalmi kreditrendszert létrehozásáról, amely az "egyszer megbízhatatlan, örökre eltiltva"-elven működne.

Azok is tiltólistára kerülnek, akik nem fizetik a társadalombiztosítást Forrás: AFP/Imaginechina/Ri Xi

Az új szabályozással kapcsolatos közleményt nyolc minisztérium írta alá, köztük a kínai repülésügyi tárca és a legfelsőbb népbíróság.

A tervek szerint egy olyan rendszert építenének ki, amelyben a különböző kormányzati szervek megoszthatnák egymás között az állampolgárok megbízhatóságával információkat, és egy úgynevezett társadalmi kreditpontszám alapján osztanák a büntetéseket.

Ugyanakkor vannak jelei, hogy a belföldi utazásoknál már évekkel ezelőtt bevezethették Kínában a társadalmi kreditrendszert: 2017 elején a legfelsőbb bíróság egy sajtókonferencián arról számolt be, hogy különböző szabálysértések miatt 6,15 millió kínait tiltottak el a repüléstől.