Bejáratott gyárként csempészték a migránsokat

Illegal migration reception center in Tripoli Lybia migrants social issue AFRICA 2018 Amira Al-Fadel human right Illegal MIGRATION reception center Tripoli
Illegal migrants are seen at an illegal migration reception center in Tripoli, Libya, on Feb. 22, 2018. Libyan on Thursday called on the international community to help resolve the problem of illegal migration which has burdened the war-torn country. (/Hamza Turkia)
Vágólapra másolva!
A líbiai hatóságok 205 elfogató parancsot adtak ki líbiai és külföldi emberek ellen, akiket azzal vádolnak, hogy részt vesznek az illegális migránsok szervezett Európába juttatásában.
Vágólapra másolva!

A BBC tudósítása szerint az embercsempész hálózat tagjai között vannak diplomaták, menekülttáborok vezetői és többen a biztonsági szolgálatok tagjai. Különböző bűncselekményekkel vádolják őket: emberkereskedelem, kínzás, gyilkosság, nemi erőszak.

Migránsokat fogadó központ Líbiában Forrás: AFP/Mahmud Turkia

Líbia az első számú útvonal azoknak a százezreknek, akik Afrikából igyekeznek bármi áron eljutni Európába. Ugyanis a korábbi diktátor, Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta zavaros a belpolitikai helyzet Líbiában, a hatalom megoszlik két rivális kormány, különböző hadurak katonai egységei és az Iszlám Állam között.

Migránsok tábora Líbiában Forrás: AFP/Mahmud Turkia

Olaszország annak érdekében, hogy a migránsválságot ne a saját területén kelljen kezelnie, tavaly együttműködési megállapodást kötött Líbiával, segítve a parti őrség, a hírszerzés, az ügyészség és a nyomozó hatóságok munkáját.

Ennek az olasz beavatkozásnak az eredménye a 205 személy megvádolása,

akik között nemcsak szervezett bűnözői csoportok tagjai, hanem állami hivatalnokok és diplomaták is vannak. Világossá vált továbbá, hogy az Iszlám Állam tevékenyen részt vesz az embercsempészetben, hogy ezzel is gyengítse Európát.