Jemenben gyorsan terjed a torokgyík

Szanaa, 2018. március 8. A pusztítás nyomait nézik jemeni gyerekek a szaúdi vezetésű arab katonai koalíció újabb légicsapását követően a jemeni fővárosban, Szanaában 2018. március 8-án. A támadásban legkevesebb kilenc ember életét vesztette, és négyen megsebesültek. (MTI/EPA/Jahja Arhab)
Vágólapra másolva!
Gyorsan terjed országszerte a háború sújtotta Jemenben a torokgyík, amely immár 1300 embert fertőzött meg – tudatta szombaton a WHO.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fertőzöttek mintegy 80 százaléka gyerek vagy fiatal felnőtt, és a kórnak már több mint hetven halálos áldozata van.

A diftéria nevű betegség bakteriális fertőzés útján terjed, és kékes, bőrszerű hártyát képez a torokban és a felső légutakon, innen ered a magyar torokgyík kifejezés. Védőoltással megelőzhető, és a fejlett világból gyakorlatilag teljesen sikerült kiszorítani.

A polgárháború sújtotta országban viszont az oltási kampányok nem jutnak el minden gyerekhez.

A WHO arról számolt be, hogy 11 kormányzóságban 2,7 millió gyereket sikerült beoltaniuk.

Jemenben három éve polgárháború dúl, az ország romokban hever Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Jemenben több mint 3 éve polgárháború dúl, az Irán támogatását élvező síita húszi felkelők elüldözték az ország nemzetközileg elismert kormányát. 2015-ben a kabinet oldalán beavatkozott a konfliktusba a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció. A konfliktus miatt az országot éhínség fenyegeti.