Bart de Wever, az egyik legjelentősebb belga politikus, Antwerpen polgármestere és a bevándorlásellenes Új Flamand Szövetség (N-VA) elnöke szerint a baloldali megmondóemberek az iszlám elfogadásában látják megvalósulni az egyenlőség eszméjét, miközben a kereszténységet tönkre akarják tenni.

Antwerpen polgármestere a De Zontag című flamand lapnak adott egy interjút. 

Bart de Wever, flandriai politikusForrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Kifejtette, hogy nyilatkozatai az elmúlt 30 évben nem változtak semmit, a migrációval kapcsolatos álláspontja sem módosult. A baloldal hamis humanizmusa miatt azonban a nézőpontja súlyosabb megítélés alá esik. Szerinte a baloldali megmondóemberek és újságírók ugyanazok, akik az 1968-as diáklázadásokat szították, most pedig a fátyol és egyéb muszlim vallási jelképek viselésében látják megvalósulni az egyenlőség eszméjét. Ezt ő nagyon is kérdésesnek tartja, főleg amiatt, hogy a megmondóemberek a kereszténységet tönkre akarják tenni, miközben az iszlámot elfogadják. Bart de Wever ezt nevezi behódolásnak.

Mivel Antwerpenben – amely Európa egyik legfontosabb és legrégibb zsidó kisebbségének ad otthon – közvetlen tapasztalatai vannak az ortodox zsidósággal kapcsolatban is, akik sokkal diszkrétebbek, mint a muzulmánok, annak ellenére, hogy mind a tradicionális öltözködés, mind a vallási szimbólumok fontosak e közösség számára.

Nagy erényüknek tartja azt, hogy ők elkerülik a konfliktust, miközben a muszlimok mindenhol helyet követelnek maguknak, beleértve a köztereket és az oktatást is. Ebből természetesen konfliktusok adódnak a flamand politikus szerint.