A három nap múlva esedékes holland önkormányzati választások előtt a baloldali Munkáspárt és a Zöldek - a győzelem érdekében - szövetségre léptek a szélsőséges iszlamista tanokat hirdető NIDA nevű muszlim migránsok által alapított párttal.

Március 21-én helyhatósági választásokat tartanak Hollandiában. A voksolás tétje az, hogy kik legyenek az önkormányzati képviselők, mivel a helyi törvények értelmében a polgármestert a városok élére a kormány vezeti ki a választásokon elért eredmények figyelembevételével.

Így történhetett meg, hogy 2009-ben a baloldali hágai kormánykoalíció egy muszlim vallású, marokkói származású migránst, a munkáspárti Ahmed Aboutalebet nevezte ki Rotterdam polgármesterének.

Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestereForrás: AFP/Arie Kievit

Rotterdamban – amely Hollandia második legnagyobb városa - 174 féle nemzetiség él.

Tavalyi adatok szerint a település lakosságának 51%-a bevándorló hátterű, többségük Szurinameből, Marokkóból és Törökországból származik.

Nem csoda tehát, hogy a migránsok köré szerveződő, a Korán által inspirált NIDA nevű iszlám párt egyre inkább teret nyer. Európa legnagyobb kikötővárosában jó esélye van a győzelemre, mivel szövetkezett a Munkáspárttal és a Zöldekkel.

Rotterdamban egyébként több muzulmán általános iskola is működik, a város egyik bevándorlók lakta északi negyedében levő ilyen iskola előtt adott interjút a Marianne nevű francia hetilapnak a NIDA elnöke, Nourdin el-Quali, aki a politikai tömörülés helyi listavezetője is. 

A NIDA fővárosi, hágai jelöltjeiForrás: Facebook

Elmondása alapján korábban, a különböző országokból érkező muszlimok külön, egymástól függetlenül működtették mecsetjeiket. Az új generáció viszont már együtt imádkozik.

Nourdin el-Quali szerint a mecsetekben fogják össze politikai értelemben is a rotterdami iszlám vallásúakat, ez pedig megteremti a győzelem lehetőségét.

Nourdin el-Quali kampány közben RotterdambanForrás: Facebook

A NIDA egyik tagja nemrég Izraelt az Iszlám Államhoz hasonlította. Ez a spekuláció minden jóérzésű állampolgárt felháborított, kivéve természetesen a helyi baloldali megmondóembereket.

A francia újság szerint Hollandiában, Michel Houellebecq, a Behódolás című könyvének a tartama valósul meg, aminek a vége a teljes iszlamizáció lehet. 

A NIDA plakátokon uszít a bevándorlásellenes Geert Wilders ellen RotterdambanForrás: Facebook

A marokkói származású Ahmed Aboutalebet egyébként nagy valószínűséggel ismét kinevezik polgármesternek.