A szaúdi nőknek joguk van eldönteni, hogy viselik-e az abaját

2018.03.19. 16:29

A szaúd-arábiai nőknek nem kell viselniük a fejkendőt vagy a fekete, laza, földig érő abaját, az iszlám vallás szimbólumát, ha az öltözékük megfelelő és tisztelettudó - jelentette ki a királyság trónörököse a CBS amerikai televízióban.

Mohamed bin Szalmán vasárnap azt mondta, a saría által előírt törvények jól érhetőek. Eszerint a nőknek megfelelő és tisztelettudó öltözéket kell viselniük. Ez nem feltétlenül jelenti azonban a fekete abaja vagy a fejkendő viseletét. 

Mohamed bin Szalmán, szaúdi trónörökös.Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A királyságban a 32 éves trónörökös erősödő hatalmával a női jogok is bővülnek.

Korábban arról született döntés, hogy a nők részt vehetnek sporteseményeken, és nyártól autót is vezethetnek.

A mélyen konzervatív muszlim királyságban a változásokat egy új, modernizáció felé hajló irányzat bizonyítékának tartják, de sokan még mindig felróják a nők jogainak korlátozását.
Egy vezető pap februárban azt mondta, hogy a nőknek szerényen kell öltözniük, de ez nem teszi szükségessé az abaja viselését.

Az tisztázatlan maradt, hogy ezekkel a kijelentésekkel megváltoztak-e a női öltözetre vonatkozó előírások a királyságban. Szaúd-Arábiában szigorúan kötelező a nőknek az abaja viselete, bizonyos esetekben a haj és az arc eltakarása is.
Az elmúlt években a szaúdi nők színes - világoskék, rózsaszín - abajákat kezdtek el viselni, amelyek nagy kontrasztban állnak a korábbi feketével. Az ország néhány részén gyakori a hosszú szoknya és a farmernadrág viselése is, amire nyitott abaját vesznek fel.