Fegyvercsempészettel vádolják a francia konzulátus két alkalmazottját

Vágólapra másolva!
Az izraeli hatóságok letartóztatták a kelet-jeruzsálemi francia konzulátus két alkalmazottját, mert fegyvercsempészettel vádolják őket a két palesztin terület, a Gázai övezet és Ciszjordánia között - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.
Vágólapra másolva!

A konzulátus sofőrje és biztonsági őre az izraeli biztonságiak szerint diplomáciai védettséget biztosító autóval szállítottak fegyvereket a Gázai övezet és Ciszjordánia között.

Az izraeli hatóságok már a múlt hónapban letartóztatták őket, de a Sin Bét belbiztonsági szolgálat csak hétfőn jelentette be a történteket.

A konzulátus francia állampolgárságú sofőrje, Romain Franck a vádak szerint mintegy hetven pisztolyt és két puskát fuvarozott át a palesztinok lakta egyik területről a másikra.

Az ügyben letartóztatták a francia konzulátus palesztin biztonsági őrét, valamint Ciszjordániában illegálisan tartózkodó gázai palesztinokat is a fegyvercsempész-hálózatban játszott szerepük miatt, összesen kilenc gyanúsítottat.

A diplomáciai járműveket kevésbé szigorú ellenőrzésnek vetik alá a Gázai övezet és Izrael közötti személyforgalmat bonyolító erezi átkelőnél, s ezt használták ki a fegyverek átjuttatásához.


Franck a Gázában működő francia kulturális központban fegyvereket vett át egy palesztintól, majd Ciszjordániában fegyverkereskedőknek adta át, akik eladták őket.

A nyomozók szerint pénzügyi megfontolásból, felettesei tudta nélkül cselekedett.

A letartóztatott palesztinok közül többen a Gázából Ciszjordániába irányuló pénzcsempészetben vettek részt az izraeli külügyminisztériummal közösen folytatott és a francia hatóságokat a fejleményekről folyamatosan tájékoztató nyomozás szerint.