Niger közepén, a Száhel-övezetben található Agadez ősi városa, amely hagyományosan határt képez a Szahara és Fekete-Afrika között. A település az elmúlt évszázadokban a virágzó árukereskedelemről lett híres, most a migránscsempészet miatt vált hírhedtté.

2016 végén Angela Merkel német kancellár az Európai Unió nevében megegyezett Niger, Csád és Líbia hivatalos kormányaival a migráció szabályozását illetően.

Agadez városaForrás: AFP/Photononstop/Emilie Chaix

A dolog lényege azt, hogy az EU pénzügyi támogatás fejében arra kötelezi ezeket az államokat, hogy tartsák vissza a migránsokat. A megállapodás értelmében ezek a kormányok úgynevezett hotspot jellegű zónákat hoznak létre, ahol majd be lehet nyújtani a menedékkérelmet valamelyik európai állam irányába.
A bevándorlás kérdése így hát nem oldódott meg, csupán bizonyos formában legálissá vált.Ez természetesen nem jelentette az illegális migráció végét sem, mivel a paktum megkötése után a térségben megélénkült az embercsempészet.Ennek kapcsán a Reuters brit hírügynökség munkatársai egy riportot készítettek a nigeri Agadez városában, amit a Daily Mail is megírt.

Migránsok AgadezbenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ali Abdou

Ebből kitűnik, hogy

a Szahara és Fekete-Afrika határán elhelyezkedő település lett a migránscsempészet új központja.

Agadezben mintegy hat térségbeli országból gyűltek össze az illegális bevándorlók. A többség Szudánból és Nigériából származik, de vannak szép számmal Niger más régióiból érkezettek is.

Sok más migránsközponttól eltérően itt jelentős a nők száma, akik jobb híján a prostitúcióból származó jövedelmükből próbálják meg előteremteni azt az összeget, amit majd az embercsempészeknek kell fizessenek annak érdekében, hogy Líbián vagy Algérián át Olaszországba vigyék őket.

Mivel Algéria az utóbbi időszakban megszigorította a határellenőrzést, így inkább Líbia jöhet szóba, mert az országban polgárháború dúl és totális káosz van.

Migránsok NigerbenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kristin Palitza

A Reuters interjút készített a 24 éves, Nigériából származó Aishával, ő négy hónapja érkezett Agadezbe és Európába szeretne menni. Saját bevallása alapján csak addig folytatja a prostitúciót, amíg lesz elég pénze megfizetni az emberkereskedőket.Egy másik migráns, aki szintén Nigériából érkezett, Azeez Sulaiman is Olaszországba akar jutni. Elmondása alapján már két éve erre vár a nigeri városban.

Mohamed Anacko, Agadez régió tartományi elnöke szerint az illegális bevándorlás egyik legfőbb elszenvedője most Niger. A rendkívül szegény afrikai állam lassan már nem bírja a rá nehezedő nyomást.