Feladta magát meggyilkolt máltai újságíró informátora

Daphne Caruana Galizia
Flowers and tributes lay at the foot of the Great Siege monument in Valletta, Malta, on October 19, 2017 which has been turned into a temporary shrine for Maltese journalist and blogger Daphne Caruana Galizia (picture) who was killed by a car bomb outside her home in Bidnjia, Malta, on October 16, 2017. / AFP PHOTO / Matthew Mirabelli / Malta OUT
Vágólapra másolva!
Feladta magát kedden a görög hatóságoknak Marija Jefimova, a tavaly októberben meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő európai elfogatóparancs alapján körözött informátora.
Vágólapra másolva!

Az orosz állampolgár életét féltve fordult a görög rendőrséghez. Értesülések szerint Jefimova döntő fontosságú információkkal látta el korábban Galiziát egy leleplező cikkéhez.

Az egykori banki alkalmazott állítólag olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek alapján Galizia a máltai kormányfő feleségét azzal vádolta meg, hogy egy panamai cégen keresztül kenőpénzekhez jutott Azerbajdzsánból.

Az Európai Parlament (EP) képviselői a nap folyamán felszólították az athéni hatóságokat, hogy biztosítsanak védelmet az informátornak. Az EP-közlemény kiemelte: Jefimova fontos tanú a Máltán folytatott korrupciós és pénzmosással kapcsolatos vizsgálatokban.

Daphne Caruana Galizia Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

A máltai hatóságok Jefimovát november óta keresik, mert nem jelent meg törvényszéki idézésre. A többi között korábbi munkaadója, egy máltai székhelyű pénzintézet ellen elkövetett csalással vádolták. Úgy tudni, Efimova még júniusban elhagyta a szigetországot, miután fenyegető üzeneteket kapott.

A tavaly október 16-án egy robbantásos merényletben megölt Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat.

A gyilkosság miatt eddig három embert állítottak bíróság elé, azonban szakértők újfent megkérdőjelezték, hogy ők lehettek-e a merénylet kitervelői.

Galizia férje politikai gyilkosságról beszélt.

Az Európai Parlament november közepén aggasztónak nevezte a jogállamiság és a demokrácia máltai helyzetét, és kezdeményezte egy jogállamisági párbeszéd megindítását a vallettai kormány és az Európai Bizottság között. A képviselők sérelmezték, hogy Máltán csorbult a sajtószabadság és a bírói függetlenség, valamint azt, hogy a rendőrség számos súlyos korrupciós és pénzmosási vádat nem vizsgált ki.