Sikeresen Föld körüli pályára állt a szerdán felbocsátott, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó Szojuz MSZ-08 űrhajó háromfős legénységével és különleges rakományával, az Oroszországban június 14. és július 15. között rendezendő 2018-as labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájával - közölte szerdán a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Az űrhajót a kazahsztáni Bajkonurból indították aznap este egy Szojuz-FG típusú hordozórakétával.
Az MSZ-08 fedélzetén három űrhajós, az orosz Oleg Artyomjev, illetve két amerikai, Drew Feustel és Ricky Arnold tart a Nemzetközi Űrállomásra, amelyhez a tervek szerint két nap múlva, vagyis március 23-án fognak csatlakozni űrjárművükkel.

A kilövés pillanata BajkonurbanForrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Artyomjev már másodszor látogat az ISS-re, míg amerikai kollégái közül Feustel harmadik, Arnold pedig szintén második alkalommal.

Az űrhajósok magukkal vitték a vébé Zabivaka nevű kabala figuráját is. Az MSZ-08 fedélzetén röviddel a startot követően készült videón látható volt, ahogy a farkast ábrázoló plüssállat a súlytalanság állapotában lebeg.

Artyomjev még az indulás előtt bejelentette: Azt a labdát visszük magunkkal, amelyet az első mérkőzésen fognak használni.A labdát egyik kollégája, Anton Skaplerov űrhajós hozza vissza a Földre májusban.