Lefejezték az igazgatót, elvágták az idős pap torkát – és több száz halott

religion Horizontal
(FILES) This file photo taken on November 12, 2016 shows a French policeman standing guard in front of the Bataclan concert hall in Paris during the concert by British musician Sting to mark the first anniversary of the November 13 Paris attacks. France suffered its worst terror attack when 130 people died in a string of bombings and shootings at the Bataclan concert hall and several bars and restaurants in Paris, and at the stadium in Saint-Denis on November 13, 2015. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
Vágólapra másolva!
2015. november 13-án az Iszlám Állam terroristái több, összehangolt támadásban összesen 130 embert öltek meg Párizsban. A Bataclan nevű klubnál egyenként végeztek az elfogott túszokkal.  Az elmúlt években több helyen is elkövettek brutális támadást a muszlim terroristák. Egy francia férfit lefejeztek, egy római katolikus papnak elvágták a torkát, Nizzában teherautóval belehajtottak a tömegbe, rendőrökre és katonákra támadtak és megpróbáltak embereket ölni az Amszterdam-Párizs szuperexpresszen. Eközben az is kiderült, hogy legvéresebb merénylet szervezője a Keleti pályaudvarról vitte magával a terroristákat, akik magyar telefonnal tartották a kapcsolatot Salah Abdeslammal. Európa ellenségének pedig egy migránsbarát szervezet segített Magyarországon. A 2015-ös, nyári migránsválság óta csak Franciaországban 12 terrortámadás volt. Minden esetben a gyilkosok első vagy másodgenerációs migránsok voltak.
Vágólapra másolva!

A Bataclanban 1500-an hallgatták az Eagles of Death Metal kaliforniai rockzenekart, amikor terroristák

törtek be a nézőtérre és lövöldözni kezdtek.

Legalább negyed óráig tartott a mészárlás.

Több száz embert ejtettek túszul. Közülük többen élőben közvetítették az eseményeket a közösségi oldalakon. Azt írták, hogy

a terroristák egyenként végeznek a túszokkal.

Ahogy a felvételen látszik, azok, akiknek sikerült kimenekülni, sikoltozva gázolnak át a klub bejárta előtt fekvő halottakon. Hamarosan rendőrök rohamozták meg az épületet. A négy terroristából egyet sikerült agyonlőniük, három terrorista pedig felrobbantotta magát. Közel 100 holttestet találtak a klubban. De ez csak az egyik véres helyszín a hétből. Párizsban összesen 130 ember halt meg 2015. november 13-ának éjszakáján.

Kicsoda az a Salah Abdeslam?

Belga rendőrök egy lezárt műveleti területen a brüsszeli Molenbeek negyedben 2016. március 18-án, ahol rendőrségi és sajtóhírek szerint elfogták a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot. Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Salah Abdeslam volt az egyik szervezője a párizsi terrortámadásnak. Ahhoz gyáva volt, hogy felrobbantsa magát, ezért inkább elmenekült és bujkálni kezdett. A francia és a belga rendőrség hibájából hónapokig sikerült neki meghúznia magát

Brüsszel hírhedt migránsok lakta Molenbeek nevű negyedében.

Miután elfogták, kapott egy kirendelt ügyvédet, aki néhány hét után visszaadta a bizonyos szempontból hálás ügyet. Annyiból lett volna számára hálás az ügy, hogy a rengeteg médiaszereplés miatt hamar sztárügyvéd lehetett volna a fiatal jogászból.

Amikor megkérdezték, miért döntött így, azt mondta,

Salah Abdeslam egy idióta, feltehetően nem is mérhető az IQ-ja,

sőt a TF1 riporterének arról beszélt interjú közben egy csikkekkel teli hamutartóra mutatva, hogy annyi esze van, mint ennek, itt. Vagyis, mint egy darab tárgynak, vagy a benne levő szemétnek. Azt is mondta, hogy jogi értelemben képtelenség egy ilyen ostoba embert védeni.

Abdeslam a Keleti pályaudvaron

A nyomozás során kiderült, hogy a terrorista kiterjedt magyarországi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Abdeslam az Iszlám Állam Szíriában kiképzett, és

a 2015-ös migránshullámmal Magyarországra érkező

terroristái közül

tizenhármat vitt Nyugat-Európába,

ahol három terrortámadásban kellett részt venniük. Az útvonalat feltérképező algériai Bilal C., a belga Ayoub El Khazzani, valamint Abdeslam kivételével valamennyien meghaltak. Az Abdeslam-terrorcsoportnak egyébként mind a 14 tagja részt vett a 2015. november 13-án Párizsban elkövetett terrorcselekményekben.

Abdeslam többször megfordult a Keleti pályaudvaron Forrás: AFP/Dsk

Abdeslam háromszor járt Magyarországon. Először néhány napot a Keleti pályaudvar közelében töltött,

egy migránsokat segítő szervezet aktivistájának a lakásában.

Akikért jött, azok Kelebiánál léptek Magyarországra. A magyar feltöltőkártyás mobiltelefonjaikat Kiskőrösön egy nekik tolmácsoló, de a hivatalos tolmácslistában nem szereplő férfi vette nekik.

Abdeslam 2015 szeptember elején ismét a Keleti pályaudvaron járt, akkor is

egy migránssegítő aktivista szállásolta el a saját lakásában.

Annál a két szír migránsnál is, akiket ezen az úton magával vitt Abdeslam, magyar telefon volt. Azon tartották a kapcsolatot Abdeslammal, aki minden egyes fuvarjánál új telefonszámot használt.

migránsok a Keleti pályaudvaron 2015-ben Fotó: Szabó Gábor - Origo

2015. szeptember 17-én

Abdeslam már a három bataclani merénylőt vitte magával Budapestről.


Ők a migránshullámmal érkeztek a Keleti pályaudvarhoz. A terroristák néhány napra egy zuglói szállodában húzták meg magukat. Abdeslam belgiumi bűntársa 2015. szeptember 16-án 1000 eurót utalt át a Western Union pénzátutalási rendszeren. A pénzt Omar Mostefai vette fel hamis okmány felhasználásával a Keleti pályaudvar közelében,

a pénzfelvételben is migránsokat segítő segélyszervezet aktivistája segített.

Abdeslam indulás előtt a Rákóczi úton aludt egy szállodában.

Lefejezett főnök, elvágott nyakú pap, lövöldözés a vonaton

2015 június 26-án az Iszlám Állam egyik katonája megtámadott meg egy franciaországi gázgyárat. A Lyon közelében fekvő Saint-Quentin-Fallavier-i Air Products épülete előtt gázkonténerek robbantak. Mint kiderült, a főnöknek a terrorista levágta a fejét, két másik embert pedig megsebesített.

2015. augusztusában egy marokkói férfi lövöldözött az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpresszen. Ajjúb al-Kazzánit az Iszlám Állam képezte ki. Három embert meg is sebesített, de az utasok leteperték, és megkötözték. A terrortámadásról éppen a napokban mutatták be Magyarországon is Clint Eastwood nagyszerű filmjét, A párizsi vonat-ot.

2016. július 26-án az ország északi részén, Rouen közelében mise közben törtek be egy római katolikus templomba az iszlamista merénylők. Több embert túszul ejtettek, a pap torkát elvágták. A támadók az Iszlám Állam nevét kiabálták. Mindkét túszejtőt agyonlőtték.

Teherautóval a tömegbe Nizzában

2016. július 14-én késő este Nizzában, a híres tengerparti Promenade des Anglais sétányon a Franciaország nemzeti ünnepét ünneplő

tömegbe hajtott egy teherautóval

a 31 éves tunéziai származású nizzai Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Közben a rendőrökre lőtt. A teherautót végül a rendőrök megállították, a sofőrt pedig agyonlőtték. 87 embert gyilkolt meg a terrorista.

Katonákra, rendőrökre támadtak a terroristák

2017-ben is több terrortámadás történt az országban, amelyeket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

A párizsi Louvre múzeumnál február 3-án egy egyiptomi férfi

Allahu akbar! kiáltással

rátámadt egy katonára. A támadót meglőtték, a katona könnyebben megsebesült.

2017. március 18-án lelőttek egy férfit szombat reggel a párizsi Orly repülőtér déli termináljában, miután a férfi elvette egy katona fegyverét. A lelőtt férfi szélsőséges muszlim volt, ismerte a francia hírszerzés és az igazságszolgáltatás. A támadó korábban egy rendőrre is rálőtt egy igazoltatás során.

Rendőrautók a Diadalív előtt a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol lövöldözés történt 2017. április 20-án Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Április 20-án, csütörtökön, három nappal az elnökválasztás első fordulója előtt, a párizsi Champs-Élysées sugárúton egy

37 éves rendőrt fejbe lőtt és két másikat, valamint egy német járókelőt megsebesített egy merénylő,

akit a helyszínen lelőttek a rendőrök.

Június 19-án pedig szándékosan egy rendőrségi furgonba rohant egy merénylő, ugyanitt, a Champs-Élysées sugárúton. Az Iszlám Állam terroristájának csak saját magát sikerült megölnie. Az ütközés után ugyanis kigyulladt a kocsija, ő pedig azonnal meghalt. Amikor a rendőrök átvizsgálták az autót, robbanószereket és több kézifegyvert is találtak.

Október 1-jén Marseille-ben egy illegálisan Franciaországban tartózkodó migráns Allah Akbart üvöltött, majd odaugrott két, éppen arra sétáló egyetemista lányhoz, és mindkettőnek elvágta a torkát. A lányok azonnal meghaltak, a kommandósok néhány perc múlva agyonlőtték a terroristát.