64 halottja van az oroszországi plázatűznek

tűz pláza kemerevó
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen sűrű füst csap fel a Zimnyaja Visnya nevű többszintes bevásárlóközpontból, amely kigyulladt a nyugat-szibériai Kemerovóban 2018. március 25-én.
Vágólapra másolva!
Hatvannégyre nőtt a kemerovói tűzvész halálos áldozatainak a száma - közölték hétfő reggel az orosz hatóságok. Az eddigi hírek negyvennyolc halottról szóltak. A hétfő reggel pontosított adatok szerint 16 ember sorsa még ismeretlen. A rendkívüli helyzet felszámolásával foglalkozó operatív parancsnokság tájékoztatása szerint a kemerovói üzletközpontban vasárnap kitört tüzet eloltották, de odabent még sűrű a füst. A tűzoltók locsolják az izzó épületszerkezeteket, hogy ne kapjanak újra lángra. Hozzáláttak a romok eltakarításához, hogy hozzáférhessenek azokhoz a helyiségekhez, ahol esetleg túlélőket találhatnak. Hegyi mentők is segítik a tűzoltók munkáját.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője azt mondta, a tűzoltók minden megtesznek annak érdekében, hogy felkutassák a túlélőket, de az épületben sűrű a füst, a láthatóság gyakorlatilag egyenlő a nullával, ráadásul 600-700 fokos odabent a hőmérséklet.

Aman Tulejev, a kemerovói terület kormányzója azt mondta, hogy minden elhunyt családja egymillió rubelt (4,5 millió forint) kap, két halott hozzátartozó esetén kétszer annyit. A hozzátartozók pszichológusoktól kapnak segítséget a tragédia feldolgozásához.

Vizsgálják a tűz okát

Az épület 1,6 ezer négyzetmétere égett. A lángokat vasárnap késő este jórészt megfékezték, de még órákig eltart, amíg eloltják az összes kisebb tűzgócot. Izzik odabenn a szigetelés, az épület egyes részei összeomlottak, az emeletek közti tartópillérek vetemedtek, ezért életveszélyes bent tartózkodni.

A tűzoltóság operatív parancsnokságán közölték, hogy hajnalra a tűzoltók átfésültek minden helyiséget, amelyhez hozzáférhettek, de sem túlélőket, sem holttesteket nem találtak. Pucskov szerint csak hétfő este hat órára fejezik be a kutatás első szakaszát, és egy napon belül - az épület állagának felmérése után - hozzálátnak a romok eltakarításához.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen tűzoltóautók állnak a füstölő Zimnyaja Visnya nevű többszintes bevásárlóközpontnál, amely kigyulladt a nyugat-szibériai Kemerovóban Forrás: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma/-------------------

Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontban nem lépett működésbe a tűzjelző berendezés. A tűz okának megállapítására az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított, és büntetőeljárást kezdeményezett. Az Interfaxot egy névtelenül nyilatkozó illetékes arról tájékoztatta, hogy

a szakemberek egy vezeték meghibásodását tartják a tűz legvalószínűbb okának,

de más lehetséges verziókat is mérlegelnek.

A tragédia miatt Kemerovo megyében rendkívüli állapotot hirdettek ki,

13 holttest volt a moziteremben

Az oltásban hatszázhatvan tűzoltó vett részt, 124 tűzoltókocsival. A TASZSZ szerint 13 holttestet a bevásárlóközpont mozijában találtak meg. Korábbi jelentések szerint két vetítőterem födémje beomlott.

Hajnali hírügynökségi értesülések szerint a tűzvésszel összefüggésben

őrizetbe vettek négy embert, köztük az üzletközpont igazgatóját is, köztük a bevásárlóközpontot üzemeltető cég igazgatóját, valamint annak a helyiségnek a bérlőjét, ahonnan a tűz a feltételezések szerint elterjedt.

Korábbi hírek szerint a tűz egy gyerekeknek kialakított trambulinteremből terjedt szét.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen sűrű füst csap fel a Zimnyaja Visnya nevű többszintes bevásárlóközpontból Forrás: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma/-------------------

A Moszkvától 3600 kilométerre délkeletre fekvő Kemerovo szénbányászati központ. A város belterületén található Zimnyaja Visnya üzletközpontban az áruház, éttermek és egy mozi mellett egy tekepálya és egy állatkert is volt.

Vlagyimir Putyin elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős orosz minisztérium vezetője hétfőn délelőtt közölte, hogy 44-en szorultak orvosi segítségre, közülük 10 embert kórházban kezelnek, kettejük állapota nagyon súlyos. Mindketten a harmadik emeletről ugrottak ki, az életüket mentve. Egyiküknek, egy 11 éves fiúnak a húga és a szülei meghaltak a tragédiában.