Közel 100 bankot támadt meg a nemzetközi hackercsoport.

Úgynevezett Carbanak és Cobalt típusú kártékony programok, vírusok segítségével jutottak a bank rendszerébe. A csoport vezetőjét most letartóztatta a spanyol rendőrség - írja a BBC News.

Autók és házak vásárlásával mosták tisztára a pénztForrás: AFP Illusztráció

Az Europol elmondása szerint a csapat már 2013 óta aktív, és több mint 100 bankba szivárogtak be. A pénzt banki átutalással, vagy pedig automatákon keresztül adagolták maguknak.

Az Europol kiberbűnözéssel foglalkozó központjának vezetője közölte, hogy ez a határokon átívelő letartóztatás, jelentős sikernek számít.A csoport rosszindulatú programokat küldött, a kulcsfontosságú személyzetet támadta adathalász emailekkel - közölte az Europol.

A banda három, különböző generációs kártékony programot használt, mindegyik bonyolultabb volt, mint az előző, és ezzel sikerült behatolniuk, és bújkálniuk a bank rendszerében.

A hackerek a személyzet banki hálózathoz vezető távoli hozzáférését használták fel a pénz több módon történő ellopásához.

A pénzt kryptovalutákkal és bankkártyákkal luxustermékek, autók és házak vásárlásával mosták tisztára.

Az Europol, az FBI, kiberbiztonsággal foglalkozó cégek és a rendőrök közös erővel Spanyolországban, Romániában, Belorussziában, valamint Tajvanban sikeresen nyomon követték a bandát.