Senkit nem érdekelt, hogy megerőszakolták a nőt a migránsok

2018.03.26. 12:51

Egy év telt el azóta, hogy két fiatal arab migráns brutálisan összeverte, majd megerőszakolta a Svédországban dolgozó Agnieszka Wi¶niewskát. A rendőrség nem is foglalkozott az ügyével, pszichológiai segítséget csak 11 hónap elteltével kapott, mivel az illegális bevándorlók a várólistákon elsőbbséget élveznek az ott dolgozó és adót fizető EU-s állampolgárokkal szemben.

Agnieszka Wi¶niewska 2007-ben költözött két gyerekével Lengyelországból Stockholmba. Már a kezdetektől zavarta őt, hogy viselkednek a nőkkel az illegális bevándorlók – írja a Voice of Europe a szczecini lengyel rádió információira hivatkozva.

Pont egy évvel ezelőtt erőszakolta meg Agnieszkát két arab migráns. Elmondása szerint az a nap is úgy telt, mint a többi, munka után elment bevásárolni, majd sötétedés után elindult hazafelé.

A bűncselekményre a többségében bevándorlók lakta Stockholm külvárosában lévő lakása közelében került sor.
A két migráns megragadta, berángatta a fák közé, a fejét az egyik fa törzséhez vágták, majd megerőszakolták.A történtek után egy kamion állt meg a közelben, az erőszakolói ettől megijedtek, és elfutottak.

A nő kihívta a rendőrséget, majd a mentőket, akik kórházba szállították. Miután kiengedték a kórházból felhívta ismét a rendőrséget, hogy vallomást tegyen. Ők azt mondták, hogy beszéljen telefonon, de Agnieszkának otthon voltak a gyerekei, akik nem tudtak az erőszakról, ezért ragaszkodott hozzá, hogy bemenjen az őrsre és ott tegyen vallomást.

A rendőrök közölték vele, hogy nemsokára visszahívják, de ez azóta sem történt meg.

Menedékjogért tüntető migránsok Svédországban (illusztráció)Forrás: AFP/Anadolu Agency/Atila Altuntas

Közvetlenül az erőszak után arra kerékpározott egy szintén lengyel nemzetiségű szomszédja, aki próbált segíteni rajta. Ő is jelentkezett a rendőrségen vallomástétel miatt, de a svéd hatóságok rá sem voltak kíváncsiak.

A történtek lelkileg nagyon megviselték a nőt, ezért pszichológushoz akart fordulni. Az állami klinikán azonban azt mondták neki, hogy a Svédországba érkező menedékkérőknek is vannak lelki traumáik, ők pedig elsőbbséget élveznek az ott dolgozó és adót fizető európai uniós állampolgárokkal szemben.Végül az erőszak után 11 hónappal kapott pszichológiai segítséget. Most azt tervezi, hogy beperli a klinikát.

Agnieszka Wi¶niewska szerint Svédország már nem biztonságos, ő azt tanácsolja, hogy a nők este 18 óra után semmiképp se sétáljanak egyedül az utcán.Jelenleg azon gondolkodik, hogy hazaköltözik Lengyelországba.