A NATO visszavonta hét orosz diplomata akkreditációját

STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár.
Vágólapra másolva!
A NATO visszavonta hét orosz diplomata akkreditációját Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, a katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát pedig az eddigi harminc helyett húsz főben maximálták. Az orosz diplomatákat kiutasító országok száma 25-re nőtt.
Vágólapra másolva!

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy a moszkvai vezetésnek tulajdonított merénylet miatt emellett elutasították három orosz diplomata függőben lévő akkreditációját.

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a NATO-tagok egységesen támogatták a mostani döntést.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A lépés arányos, jogszerű és tükrözi a szövetségesek súlyos biztonsági aggályait. A főtitkár kiemelte, a szövetség fennállása óta ez volt az első eset, hogy idegmérget vetettek be valamely NATO-tagállam területén, és mélységes aggodalmát fejezte ki a Szkripal-ügy miatt, amelyre válaszul elmondása szerint a katonai szervezet több mint huszonöt tagja és partnere legalább 140 orosz diplomatát utasított ki.

Stoltenberg ugyanakkor aláhúzta: a döntés nem változtat a NATO Oroszország-politikáján, továbbra is nyitottak a párbeszédre, a NATO-Oroszország Tanács következő ülésének előkészítésére is.

A kiutasítási hullám folytatódott

A Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében több más uniós tagállamhoz csatlakozva egy orosz diplomata kiutasítását jelentette be Charles Michel belga kormányfő kedden: "Figyelembe véve az eset súlyát, az intézkedést teljes mértékben indokoltnak tartjuk. Ennek ellenére Belgium továbbra is elkötelezett a nyílt és őszinte párbeszéd mellett Moszkvával."

Szergej Szkripal a moszkvai bíróságon 2006-ban Forrás: AFP/Yuri Senatorov

Moldova három orosz diplomata kiutasításáról döntött, amit ők is az Egyesült Királysággal való szolidaritással indokolták. Írország egy orosz diplomatát küld el – közölte kedden Simon Coveney ír külügyminiszter.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter kedden a Wort című helyi napilapnak nyilatkozva közölte, hogy Luxemburg nem utasít ki orosz diplomatákat. A külügyminisztérium azonban szintén szolidaritást vállal az Egyesült Királysággal.

A kínai külügyminisztérium azt kérte a Szkripal-ügyben valamilyen módon érintett országokat, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek fokozzák a feszültséget.

A szóvivő minden országot arra kért, hogy kerülje a hidegháborús gondolkodásmódot, állítsa le a konfrontációs politikát, és működjön együtt a világ békéjének és stabilitásának megóvásán.

Theresa May szerint eddig 25 ország utasított ki orosz diplomatákat. Elismeréssel szólt Nagy-Britannia nemzetközi támogatottságáról, hozzátette ugyanakkor: itt nem csupán Nagy-Britannia támogatásáról van szó, hanem a többi ország nemzetbiztonsági érdekeiről is.

Trump és Macron is megvitatta az ügyet

Többek között a Szkripal-ügyről egyeztetett Donald Trump Emmanuel Macronnal és Angela Merkellel kedden. A telefonos egyeztetést Trump kezdeményezte, s a Fehér Ház közlése szerint a kínai kereskedelmi gyakorlat, az orosz diplomaták kiutasítása és Szíria volt napirenden.

Donald Trump a közeli jövőben Washingtonba látogató Emmanuel Macronnal az Egyesült Államok és az Európai Unió Kínával folytatott kereskedelmén kívül az orosz diplomaták kiutasítását és a szíriai helyzetet is megvitatta. Mindkét politikus támogatásáról biztosította "a Nyugat erőteljes válaszát" Oroszország feltételezett vegyifegyver-támadására.