Egy svéd miniszter szerint üdvözölni kell az Iszlám Állam terroristáinak a visszatérését

2018.03.27. 17:15

A szíriai kurdok elfogtak 41 svéd állampolgárságú muszlim terroristát, akik korábban az Iszlám Állam (IÁ) keretein belül harcoltak. Svédország visszafogadhatja őket, a kultúráért és demokráciáért felelős  gambiai származású miniszter szerint üdvözölni kellene a harcosok hazatérését és integrálni kell őket a társadalomba.

A kurdok szerint a 41 terrorista közül 5 vezető szerepet töltött be a szélsőséges szervezet működésében. Egyikük az IÁ propagandájáért volt felelős – írja a Breitbart.

Az Iszlám Állam zászlója.Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az fogvatartott harcosok között lehet Michael Skråmos, aki svéd nemzetiségű létére áttért muzulmán hitre, majd az Iszlám Állam fővárosába, Rakkába utazott. Ő többször felszólította a dzsihadistákat, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre Svédország ellen.

Eddig összesen 150 terrorista tért vissza a skandináv államba, azonban csak néhányuk ellen indítottak eljárást a hatóságok.

Magnus Ranstorp, terrorszakértő véleménye alapján Stockholm erre nincs felkészülve, mivel hiányzik a megfelelő törvénykezés.

Morgan Johansson, svéd belügyminiszter ennek ellenére tavaly visszautasította azt a javaslatot, hogy vonják meg a terroristáktól a svéd állampolgárságukat.

Alice Bah Kuhnke, kultúráért és demokráciáért felelős miniszter még ennél is továbbment, szerinte üdvözölni kell a visszatért dzsihadistákat és integrálni kell őket a társadalomba.

A miniszter asszony egyébként zöldpárti és félig gambiai származású.

Alica Bah Kuhnke, Svédország kultúráért és demokráciáért felelős minisztereForrás: Getty Images/Julia Reinhart

Egyes források alapján a stockholmi kormány és a kurdok között alacsonyabb szinten már folynak a tárgyalások a terroristák hazatéréséről Svédországba.

Nasrin Abdullah, a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) női frakciójának a vezetője szerint a svédek vissza kell fogadják az állampolgáraikat, majd bíróság elé kell őket állítani.