Újabb német tartományban kezelik külön kategóriaként a késes támadásokat

Vágólapra másolva!
A késes támadások száma körüli viták miatt több más német tartomány után Alsó-Szászországban is bevezetik, hogy külön kategóriába rendezve gyűjtik az ilyen bűncselekményeket a rendőrségi statisztikában – jelentette kedden a Neue Osnabrücker Zeitung című lap.
Vágólapra másolva!

A tartományi belügyminisztérium szóvivője a lapnak elmondta, hogy a késsel vagy más szúrófegyverrel elkövetett bűncselekmények "jelentőségének" növekedése miatt a tartományi rendőrség kidolgoz és bevezet egy eljárást az ilyen esetek nyilvántartására, aminek révén tényleges adatokra alapozott, "megbízható kijelentéseket" lehet tenni.

A lap a döntéshez fűzött kommentárjában kiemelte: senki sem tudja, hogy csökken-e, vagy emelkedik a késes támadások száma, ezért helyes a minisztérium döntése, mert véget vet a bizonytalanságnak.

A döntés közvetlen előzménye, hogy az utóbbi napokban országos figyelmet keltett egy alsó-szászországi eset. Szombaton a tartományi főváros, Hannover közelében fekvő Grossburgwedelben

leszúrtak egy 24 éves nőt, akit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba és mesterséges kómába helyeztek.

Az orvosok kedden is küzdöttek az életéért.

A feltételezett elkövető egy 17 éves szíriai fiatalember, aki 2013-ban került az országba úgynevezett kontingensmenekültként, vagyis legális bevándorlással, az állam által szervezett humanitárius művelet keretében összeállított menekültcsoport tagjaként.

A Neue Osnabrücker Zeitung egy másik esetről is írt kedden, annak az áldozata egy iraki menekült, a két feltételezett elkövető pedig német.

A legutóbbi hivatalos statisztika szerint Alsó Szászországban 526 120 regisztrált bűncselekmény történt 2017-ben, ami 6,4 százalékkal – 35 843 esettel – kevesebb az egy évvel korábbinál. A felderítési arány csaknem 1 százalékponttal 62,3 százalékra emelkedett.