Donald Trump hazaküldi az afrikai migránsokat

TRUMP, Donald; PENCE, Mike
Washington, 2018. március 9. Donald Trump amerikai elnök beszédét hallgatja Mike Pence alelnök (b) és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter , mielőtt Trump aláírja a kínai importtermékekre kivetendő vámról szóló rendeletét a washingtoni Fehér Házban 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Vágólapra másolva!
Amerika még Bill Clinton elnöksége idején (1993-2001) hozta létre és 1999-ben indította be azt a programot, amely értelmében befogadták a libériai polgárháború elől menekülőket. 2003 óta azonban nincs fegyveres konfliktus a nyugat-afrikai országban.
Vágólapra másolva!

A projekt érvényességét a Bush (2001-2009) és az Obama (2009-2017) adminisztrációk is meghosszabbították, ezzel lehetővé tették libériaiaknak, hogy az Egyesült Államokban éljenek és törvényesen munkát is vállaljanak– írja a 888.hu.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

2003 óta egyébként nincs fegyveres konfliktus a nyugat-afrikai országban, így érthetetlen, hogy miért volt még hatályban ez a migráns betelepítési program.

A most nyilvánosságra hozott jegyzékében Trump azonban leszögezte:

Az elnök közölte, hogy

Libéria a korábbi konfliktusokból is felépült, és ma már megfelelően tudja kezelni állampolgárai hazatérését.

Az amerikai belügy adatai szerint az Egyesült Államokban az átmeneti oltalmat nyújtó program keretében jelenleg

839 libériai állampolgárnak van érvényes munkavállalási engedélye.

Donald Trump ugyanakkor a március 30-ig érvényben lévő programot egy évvel meghosszabbította annak érdekében, hogy "az átmeneti időszak rendezett" legyen, és a libériai kormánynak is legyen ideje felkészülni állampolgárai "reintegrálására".