Több embert megöltek kurd szakadárok Délkelet-Törökországban

2018.03.30. 10:35

A török biztonsági erők hat tagja meghalt, hét megsebesült, miután a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjai rájuk támadtak péntek reggel a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Siirt tartományban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A biztonsági erők a támadás idején útépítési munkálatokat felügyeltek Siirt Eruh körzetében Ormanardi falunál. A halottak mindegyike helybéli faluőr.

Ők a török államtól azért kapnak fizetést, hogy fegyverrel védjék a kurd falvakat a PKK szeparatistáitól. A kórházba került sebesültek közül három szintén kurd faluőr, négy török katona. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért Kelet- és Délkelet-Törökországban.

A csoportot Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.

Két és fél éves fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen.

Azóta legkevesebb 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban.

2016 nyarára a felkelők kiszorultak a délkeleti országrész városaiból, a török beavatkozás a térség hegyvidéki területein folytatódik, ahol rendszeresek a rövidebb időtartamú kijárási tilalmak is. A török biztonsági erők és a PKK között lassan 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer emberéletet követelt.