A brit hatóságok rutinjellegűnek nevezték az orosz repülőgép átvizsgálását

Vágólapra másolva!
Rutinjellegű vizsgálatnak minősítette az Aeroflot orosz állami légitársaság egyik repülőgépének átvizsgálását szombaton Ben Wallace, a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára, miután Moszkva magyarázatot követelt a történtekre.
Vágólapra másolva!

– emelte ki a brit tisztségviselő. Amint a kutatást lezárták, a repülőgép útjára indulhatott.

A Scotland Yard Twitter üzenetben jelezte, hogy az akcióban a brit rendőrség nem vett részt.

A londoni orosz nagykövetség szerint a 2582/2583-as Moszkva-London-Moszkva útvonalon közlekedő repülőgépet vizsgálták át a londoni Heathrow repülőtéren. Marija Zaharova külügyi szóvivő, provokációnak nevezve a történteket, jelezte, hogy a brit hatóságok nem mondták meg, mit keresnek.

Az orosz közlekedésügyi minisztérium is magyarázatot követelt a brit kormánytól a történtekre. "Amennyiben nem érkezik magyarázat, Oroszország a repülőgépével szembeni intézkedéseket illegálisnak fogja tekinteni, s fenntartja a jogot magának arra, hogy hasonló lépéseket tegyen brit légitársaságok ellen" – hangsúlyozta a tárca közleményében.

Oroszország londoni nagykövetsége "kirívó provokációnak" nevezte a brit hatóságok eljárását.

Egyebek mellett azt sérelmezte, hogy az Aeroflot gépét a brit hatóságok a legénység jelenléte nélkül akarták átvizsgálni, ami szabályellenes. A nagykövetség egyik diplomatájával folytatott hosszadalmas tárgyalásokat követően engedélyezték a repülőgép kapitányának, hogy jelen legyen a hatósági intézkedésen.

A két ország viszonya feszült, amióta március 4-én Salisburyben szovjet fejlesztésű idegméreggel megmérgeztek egy korábbi brit-orosz kettős ügynököt és lányát. A gyilkossági kísérletért London szerint Moszkva a felelős.