A migráció miatt is erősödik az antiszemitizmus Németországban. Erről beszélt a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke, Wolfgang Schäuble egy interjúban, amelyben szóba került, hogy az iszlám ma már hozzátartozik Németországhoz, és az is, hogy a radikális muszlimok irracionális zsidógyűlöletet terjesztenek Európában, amit az anticionizmus is táplál.

Angela Merkel kancellár pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban beszélt arról, hogy a muszlim közösségekben sokan elkötelezetten lépnek fel az antiszemitizmussal szemben, a történelem pedig azt mutatja, hogy az iszlám világra nem voltak annyira jellemzőek a zsidóellenes pogromok, mint más térségekre.

Ugyanakkor valóban erősödik az aggodalom, hogy aradikális muszlimok irracionális zsidógyűlöletet terjesztenek Európában, amit az anticionizmus is táplál.

Ezzel a főleg Franciaországban, de Németországban is zajló folyamattal a leghatározottabban szembe kell szállni" - mondta Wolfgang Schäuble.

Majd arról beszélt, hogy „az antiszemitizmus nem speciális muszlim probléma", évszázadok óta jelen van Európában, így Németországban is, ahol a holokauszthoz vezetett, most viszont

a migráció révén is",

és

az iszlám világ radikális erői miatt is erősödik az Izrael elleni gyűlölet.

A gyűlölet erősödése

megmutatja, milyen nagy feladat a szabad társadalmaknak az olyan vívmányok, mint a tolerancia és a vallásszabadság védelme az egyre gyorsabban változó körülmények és a hatalmas erejű migráció közepette".

Ez a feladat „a nyugati demokráciák nagy stressztesztje" - mondta a Bundestag elnöke, kiemelve, hogy Németország még kevésbé tűrheti el az antiszemitizmust, mint bármely más állam.

Azzal a közéleti vitával kapcsolatban, hogy Németországnak hogyan is kellene viszonyulnia az iszlám valláshoz és kultúrához, Wolfgang Schäuble felidézte, hogy a mindenkori kormánytagok között ő volt az első, aki még 2006-ban, szövetségi belügyminiszterként kimondta, hogy az iszlám Németország része.

Ez a kijelentés „akkor nem okozott nagy izgalmat, mert valójában csak egy ténymegállapítás", bár arról lehetnek ellentétes vélemények, hogy egy kívánatos tényről van-e szó - jegyezte meg. Elmondta, hogy az ő véleménye az, hogy hibázik, aki nem veszi tudomásul a változásokat.

A „változásokkal együtt kell élni, és meg kell próbálni formálni őket", mert „a történelmet nem lehet megállítani", ezért

mindenkinek szembe kell néznie azzal, hogy az iszlám országunk részévé vált" - mondta Wolfgang Schäuble.

Arra a kérdésre, hogy ez a fejlemény mit jelent, azt mondta, hogy a muszlimoknak tudomásul kell venniük, hogy

olyan országban élnek, amelyet nem a muszlim hagyományok jellemeznek",a lakosság nem iszlám vallású részének pedig

el kell fogadnia, hogy Németországban emelkedik a muszlimok aránya".

Hozzátette, hogy a békés együttéléshez és a különbségek elfogadásához társadalmi összetartásra és a német alaptörvény értékeire épülő szabályokra van szükség.

Ez hatalmas feladat, mert egy szabad társadalom csak akkor marad stabil, ha megfelelő mértékben ülteti el tagjaiban az odatartozás és a meghitt bizalom érzését" - tette hozzá a német politikus. A 82,6 milliós Németországban nagyjából 4,5 millió muszlim él, többségük török.