Migránsok tízezreit hozná az ENSZ Európába

Vágólapra másolva!
Izrael letett arról a tervéről, hogy visszatoloncoljon több tízezer afrikai migránst, és megállapodott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalával (UNHCR), hogy közülük több mint 16 ezret nyugati országok fognak átvenni. Frissítés: A szóba került célországokkal azonban egyelőre nem egyeztettek, és a terv az izraeli ellenzéknek sem tetszik.
Vágólapra másolva!

A további mintegy 26 ezer ember, akik közül sokan menedékjogért folyamodtak, oltalmazotti státuszt kap, és engedélyezik nekik, hogy még legalább öt évig Izraelben maradjanak – közölte hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala.

Netanjahu későbbi nyilatkozatában

Kanadát, Olaszországot és Németországot említette, mint amelyek hajlandók több ezer afrikai migránst befogadni.

„Ez egy kivételes megállapodás az ENSZ főbiztosa és Izrael állam között, amellyel 16 250 embert visznek ki olyan fejlett országokba, mint Kanada vagy Németország és Olaszország. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa ezzel járul hozzá a megoldáshoz, szervezi, sőt finanszírozza az áttelepítést" – jelentette ki televíziós nyilatkozatában a miniszterelnök.

Már több mint 10 éve menekülnek Afrikából Izraelbe

Az afrikai migránsok sorsa erkölcsi dilemmát okoz Izraelnek, amelyet azért alapítottak, hogy a zsidóknak legyen saját államuk, ahol többek között menedéket találhatnak az üldöztetések elől. A jobboldali szavazók nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy utasítsa ki a migránsokat, akik szerintük csupán jobb életet keresnek, míg mások a befogadásuk mellett szállnak síkra.

Izrael februárban kezdte kézbesíteni 20 ezer afrikai férfi migráns számára a távozásra felszólító leveleket, két hónapot adva nekik az ország elhagyására, ellenkező esetben börtönnel fenyegette őket.

Az izraeli kormány fejenként 3500 eurót ajánlott a többségükben Szudánból és Eritreából érkezett migránsoknak, továbbá egy repülőjegyet egy "biztonságos szubszaharai országba", amely az izraeli média szerint Ruanda lehet. A migránsok védelme érdekében fellépő emberi jogi csoportok azonban azt állítják, hogy sokan közülük erőszak és háború elől menekültek, és amennyiben kiutasítják őket, még ha egy másik afrikai országba is, továbbra is veszélyben lesznek.

Az emberi jogi csoportok a kitoloncolási tervet az izraeli legfelsőbb bíróságon támadták meg, amely március 15-én kibocsátott ideiglenes végzésével befagyasztotta a végrehajtást.

Az UNHCR szóvivője megerősítette a megállapodás tényét, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. A főbiztos korábban sürgette Izraelt, hogy vizsgálja felül az eredeti tervet, mondván, hogy azok a migránsok, akiket az elmúlt években szubszaharai országokba helyeztek át, nincsenek biztonságban, és sokan közülük nekivágnak az Európába vezető veszélyes útnak, amelynek során visszaéléseket, kínzást kell elszenvedniük, sőt sokan meg is halnak.

Az Izrael által az egyiptomi határon épített kerítés nem tudta megakadályozni, hogy az afrikai migránsok illegálisan belépjenek az országba.

2005 óta összesen mintegy 64 ezer illegális afrikai bevándorló érkezett Izraelbe,

bár azóta sokan távoztak közülük.

Az izraeli ellenzék és a "befogadó" országok tiltakoznak

A német belügyminisztérium egy szóvivője azonban Berlinben úgy reagált, hogy nincs tudomásuk ilyen tervről.

Az UNHCR-hez közeli körökből Genfben a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elismerték, hogy Németország képviselői nem vettek részt a főbiztosság és Izrael között ez ügyben folytatott tárgyalásokon, és a menekültügyi szervezet csak most lát majd hozzá, hogy helyet találjon a migránsoknak.

Az olasz külügyi tárca egyik forrása szintén azt közölte: "Nincs megállapodás Olaszországgal az Izrael és az UNHCR közötti kétoldalú egyezségről."

A megállapodást azonban Naftali Bennet, a Habájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű izraeli jobboldali párt elnöke – Netanjahu koalíciós kormányának egyik kulcsfigurája – is nyomban elutasította. Twitter-üzenetében Bennet azt hangoztatta, hogy mindez csak még több embert fog arra bátorítani, hogy illegálisan belépjen az országba, egyúttal felszólította a miniszterelnököt, hogy vonja vissza ezt a lépést.

Olaszországban jobboldali politikusok szintén úgy nyilatkoztak, hogy megtámadják a megállapodást.

"Szó sem lehet róla" – mondta Roberto Calderoli a Ligától, amely a jobbközép koalíció legnagyobb erejeként került ki a március 4-én megtartott olasz parlamenti választásokból. "Megfeledkeztünk volna róla, hogy Olaszországnak is van 600 ezer illegális bevándorlója, akiket ki kellene utasítania?" – vetette fel a szenátus elnöki tisztét betöltő Calderoli. Maurizio Gasparri, a jobboldali Hajrá Olaszország (FZ) párt részéről annyit mondott, hogy "teljesen elképedt" a hír hallatán.