Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség - közismert nevén a Frontex - igazgatója, Fabrice Leggeri szerint a migránscsempészet elleni küzdelem nem hatékony, és továbbra is magas a terrorfenyegetettség.

Fabrice Leggeri kiemelte, hogy az embercsempészet újból megélénkült a Nyugat-Balkánon - írja a Breitbart.

Fabrice Leggeri, a Frontex francia származású vezetője.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan A. Nicolas

A Frontex igazgatója azt is kihangsúlyozta, hogy az Algéria és Tunézia felől jövő egyre több illegális bevándorló biztonságpolitikai kockázatot jelent, és ez növeli a már így is elég magas terrorfenyegetettséget.Líbiából érkező migránsok száma ugyan csökkent az EU-val kötött megállapodásnak köszönhetően, de ettől függetlenül ezek a bevándorlók eljutnak Európába, Algérián és Tunézián keresztül.

A Földközi-tengeren át érkező migránsok 95%-a jött Líbiából 2017-ben, ez idénre 70%-ra csökkent, viszont 20% már Tunézia felől jön.

Sok fekete-afrikai Marokkón keresztül próbálkozik átjutni Spanyolországba, tavaly 21 ezer illegális bevándorló érkezett oda, ami duplája a 2016-os számoknak.Ez a szám csak azért nem nagyobb, mert Marokkó – ellentétben szomszédaival – szigorúbban védi a határait.

Fabrice Leggeri szerint a migrációs nyomás a jövőben sem fog csökkenni, sőt ellenkezőleg, főleg Fekete-Afrika irányából még többen fognak jönni.Afrikán belül a legnagyobb kihívást Nigéria jelenti.

A migránscsempészek egyre több nigériai nőt kényszerítenek prostitúcióra főleg Olaszországban, de már Spanyolországban is.

Az emberkereskedelem ellen a Frontex pedig nem tud hatékonyan küzdeni, mert nincsenek rá meg a megfelelő eszközeik.