Orvosokat vernek agyba-főbe migránsok Franciaországban

Aulnay-sous-Bois
Vágólapra másolva!
A francia orvosok mindennapjait figyelő szervezet, a CNOM közzétette éves jelentését. Az eredmény megdöbbentő. 2017-ben átlépte a lélektani ezres határt az orvosok elleni erőszakos esetek. Az életveszélyes fenyegetés, a lökdösés és az orvosok leköpése a leggyakoribb eset. A Le Figaro által megkérdezett orvos szerint ráadásul az a legnagyobb probléma, hogy sok összevert orvos a különösen érzékeny kerületekben (az elővárosi migránsnegyedekben) nem mer feljelentést tenni, mert ha nem viszi el őket a rendőrség, másnap visszajönnek, és megint összeverik az orvost. 
Vágólapra másolva!

Összesen 75 alkalommal össze is verték az orvost, sokszor nagyon kegyetlenül. A legrosszabb a helyzet, ahogy a bevezetőben is írtuk, az elővárosi migránsnegyedekben. Thomas Cartier háziorvos arról nyilatkozott a Le Figarónak, hogy egyszer egy férfi nem akarta kivárni a sorát, erre azzal fenyegetőzött, hogy egy dzsihadista halálosztaggal fogja kivégeztetni. Bobignyban rendelt Cartier doktor, ez az egyik legveszélyesebb párizsi előváros, rengeteg migráns él ott, és iszonyatosan magas a munkanélküliség, különösen a fiatalok között. A doktor egy idő után úgy döntött, hogy inkább visszaadja a praxisát, mert ilyen veszélyes körülmények között nem lehet dolgozni. És, ahogy fogalmazott, az a legnagyobb gond, hogy a statisztika csalóka. A legtöbb orvos nem mer feljelentést tenni, ha összeverik. Azaz jóval több mint 75 orvost vertek meg tavaly.

Forrás: AFP/NurPhoto/Julien Mattia

Mindennapos a szexuális erőszak is, Marseille-ben egy agresszív férfi addig nem volt hajlandó távozni a háziorvostól, amíg az végig nem nézte, hogy kielégíti magát. Erről a Le Parisien számolt be.

Az 1035, orvos elleni támadás áldozatai közel kétharmad részben a háziorvosok, a többi támadás a szakorvosokat éri. Valamivel több nőt bántanak, mint férfit, és az is kiderül a felmérésből, hogy a legbiztonságosabb az orvosok helyzete a mezőgazdasági vidékeken, az úgynevezett paraszti világban. Nem nehéz megtalálni az összefüggést: itt alig élnek migránsok.

Több orvos követeli, hogy vezessék be a Reporty nevű, izraeli betegfigyelő rendszert, ez egy applikáció, ami az orvos mobiltelefonjával képet és hangot rögzít úgy, hogy a beteg nem veszi észre. A gyenge francia állam egyelőre nem mozdul meg, az orvosok várnak a kedvező válaszra, de senki nem ígért nekik ezzel kapcsolatban semmit.