A német hatóságok szerint 2013-2018 között a duplájára nőtt az iszlám legszélsőségesebb irányzatát, a szalafizmust követők száma. A növekedés különösen Hamburg és Brandenburg tartományokban jelentős.

Míg öt évvel ezelőtt hivatalosan 5500 szalafistát tartottak számon Németországban, idénre ez a szám 11 000-re nőtt – írja a Deutsche Welle a Tagesspiegel információira hivatkozva.

Szalafista jelkép a németországi Göttingenben.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Swen Pförtner

Az adatok a német titkosszolgálattól, a Szövetségi Hírszerző Szolgálattól (BND) származnak.

A szervezet vezetőinek véleménye alapján a valóságban ennél jóval több szélsőséges muszlim lehet az országban, de ezek nincsenek nyilvántartva.

Németországban a becslések szerint 5 millió iszlám vallású ember él, amihez még hozzá kell számolni 1,5 millió szintén muszlim migránst, akik 2015 nyarától napjainkig települtek be.

A radikálisok számának a növekedése tehát a migrációval áll összefüggésben.  

Csak Hamburgban 798 szalafista él, amiből 434 fokozottan veszélyes a társadalomra. 2017-ben „csupán" 730 szélsőséges lehetett az északi kikötővárosban.

Az egykori Német Demokratikus Köztársasághoz (NDK) tartozó Berlint körülvevő Brandenburgban is jelentősen emelkedett az iszlamisták száma, jelenleg 100-at tartanak számon, ez tavaly 80 körül volt.

Hans-Georg Maassen, a német belső elhárítás (BfV) igazgatója szerint a radikálisokat elsősorban az interneten toborozzák, így különösen nehéz határozottan fellépni velük szemben.

A szalafizmus az iszlám szunnita ágának legszélsőségesebb irányvonalát képviseli, aminek az a lényege, hogy szó szerint kell értelmezni a Koránt, és támogatni kell a muszlim jogrend, a Saría bevezetését mindenütt.