A görögök ismét továbbengedik a migránsokat

2018.04.05. 16:28

A görög szigeteken már nem férnek el a migránsok, így egy részüket a főváros, Athén közelében telepítették le. A magukat kiskorúnak mondó, menedékjogot nem kapott bevándorlókat speciális védelmet garantáló dokumentummal látják el, amivel szabadon jöhetnek az EU belseje felé.

Több mint 1500 migránst telepítettek le Athén környéki átmeneti szállásokra a görög hatóságok, mivel a szigeteken már nincs férőhely – írja a 888.hu a Deutsche Welle információra hivatkozva.

A bevándorlók egy részét az Elaionas nevű migránstáborba helyezték, ami közel fekszik a görög főváros turisták által látogatott negyedeihez.

ElaionasForrás: AFP/SOOC/Nikos Libertas

A súlyos gazdasági válságban lévő Görögországot az illegális bevándorlók elhelyezése miatt gyakran kritizálja Brüsszel, mert szerintük a táborokban nem megfelelőek a körülmények.

A görögök már 2016-ban a kontinentális részekre akarták áthelyezni a migránsokat, de a helyiek ellenállása miatt ezek a tervek meghiúsultak.

A Merkel által kötött EU-Törökország paktumot vesztese egyértelműen Görögország lett

A megállapodás értelmében azokat a migránsokat, akik illegálisan keltek át Görögországba és ott elutasították a menedékkérelműket, a török fél nem köteles visszafogadni és nem is teszi ezt meg.

A görögök a helyzetet most úgy próbálják orvosolni, hogy a magukat kiskorúnak valló bevándorlóknak speciális védelmet igazoló dokumentumot adnak, amivel tovább lehet utazni a Balkánon keresztül az EU belsejébe.

A migránsok többsége egyébként kiskorúnak hazudja magát a különböző kedvezmények miatt.

Migránsok TörökországbanForrás: AFP/Ozan Kose

Az athéni kormány tehát részben azt csinálja, amit 2015-ben is tett:

továbbküldi őket a többi EU-tagállam irányába.

A különbség az, hogy a dokumentum miatt ezt most legálisan teszi. Néhány napon belül ismét megjelenhetnek a kiskorúnak mondott migránsok Magyarország déli határzáránál.