Népszámlálási adatok nem állnak rendelkezésre a franciaországi börtönpopulációról, mivel a Francia Köztársaságban már 1873 óta tilos hivatalos kimutatást készíteni az ország etnikai és vallási összetételéről, így csak becslésekre lehet hagyatkozni.

Nem hivatalos adatok és különböző becslések persze rendelkezésére állnak a kutatóknak - írja a Defend Europa.

Egy francia börtönForrás: AFP/Helene Valenzuela

Farhad Khosrokhavar szociológus 2008-ban adott ki egy könyvet „Iszlám a börtönökben" cím alatt.

Előtte két évig tanulmányozott 160 francia börtönt. Ő arra a következtetésre jutott, hogy az elítéltek között a muszlimok aránya – fegyháztól függően – 50-80% között van.

A legtöbben egy 70% körüli arányt tartanak reálisnak. 

Franciaország lakosságának nagyjából a 8-10%-a lehet muszlim.

A Francia Távirati Iroda (Agence France-Presse-AFP) 2013-as adatai szerint 67 700 elítéltből 18 300 tartotta a Ramadant, amit ezt jelenti, hogy a vallásos muszlimok aránya 27% lehet. A nem vallásos muszlimokról nincs adata az AFP-nek sem.

A titkosszolgálat nyilvántartása alapján 1540 személy került börtönbe azért, mert az Iszlám Államot támogatta. Ezenkívül 190 muszlim azért van fegyházban, mert terrortámadást akart végrehajtani.

A legnagyobb probléma az a francia börtönökkel, hogy nagyon sok nem szélsőséges muszlim bűnöző is radikalizálódik ott. Ez ellen a hatóságok nem tudnak fellépni.

A bűnözési rátákkal összefügg a fiatalkorú munkanélküliek aránya. A francia fiatalok körében is súlyos gond a munkanélküliség, ez az arány 23,3%, míg az iszlám hátterű migráns fiataloknál 50%.Szemmel láthatólag az integráció modellje nem működik Franciaországban.

Ennek tükrében eléggé érhetetlen, hogy a párizsi kormány miért akar még több harmadik világbeli migránst importálni az országba.