5000 euróra büntettek egy konzervatív francia képviselőt, mert migránsinvázióról beszélt

Nicolas Dupont-Aignan
(FILES) In this file photo taken on May 09, 2016 President of French political party Debout la France (DLF), Nicolas Dupont-Aignan posing in Paris. On April 4, 2018, leader of the French right-wing Debout La France (DLF) party Nicolas Dupont-Aignan is judged for provocation of hate or discrimination for having tweeted in January 2016: "In 2016, the socialists compensate for the drop in birth rate by the migratory invasion. The change of population is now!". / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Nicholas Dupont-Aignan, francia konzervatív képviselő azért kapott 5000 eurós büntetést, mert kimondta az igazat a baloldal migrációs politikájáról.
Vágólapra másolva!

A politikus korábban Párizs egyik elővárosának, Yerresnek volt a polgármestere, majd

1997-től képviselő a francia Nemzetgyűlésben.

2008-ig tagja volt a Republikánusok nevű legnagyobb jobbközép pártnak, majd saját konzervatív politikai formációt alapított - írja a Breitbart a Le Figaro című francia lapra hivatkozva.

Debout la France, francia parlamenti képviselő Forrás: AFP/Joel Saget

Dupont-Aignan a tavalyi államelnök választáson a bevándorlásellenes Marine Le Pent támogatta, és a Nemzeti Front egyik kampányrendezvényén 2017. január 17-én azt mondta, hogy:

A migránsinvázióról szóló kijelentése nagy port kavart, aminek következtében elkezdte vizsgálni az ügyet a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Liga, amely most megállapította, hogy a politikus beszéde diszkriminatív és gyűlöletkeltő volt. A mentelmi jogát is felfüggesztették a képviselőnek, mert kimondta az igazat a migránsokról és a baloldal tevékenységéről.

Egy párizsi bíróság 5000 eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Dupont-Aignan ügyvédje szerint az ítélet támadás a szólás-, és véleménynyilvánítási szabadság ellen.