Terrortámadás Németországban: tömegbe hajtott egy furgon

Tömegbe hajtott egy furgon Németországban, Münster
07 April 2018, Germany, Muenster: Police vehicles in downtown Muenster. Several people died in Muenster on Saturday as a car drove into a crowd of people, according to an announcement made by the Police on Twitter. Photo: -/dpa
Vágólapra másolva!
A német Spiegel online úgy tudja, a furgon több emberen is átgázolt Münsterben. Négy halottról és több mint 20 sebesültről írnak, hatan válságos állapotban vannak. A rendőrség robbanóanyagot keres, ezért lezárták a belvárost. A Bild szerint hamarosan megrohamozzák a terrorista házát. Cikkünk folyamatosan frissül és megírunk azonnal mindent a terrortámadásról.
Vágólapra másolva!

Négy halottról és legalább 20 sérültről tudnak, és bár rendőrségi források még nem konkretizálták a számokat, de a tűzoltóság szóvivője szerint

50 embert gázolt el a furgonos terrorista.

A sérülteknek véradást szerveztek Forrás: AFP/Martin Rupik

A sérültekhez mentőhelikoptert riasztottak, őket a környező kórházakba szállítják. Nekik véradást szerveztek. Az orvosi személynet egyébként megemelt létszámmal dolgozik, összesen 300 egészségügyi dolgozó látja el a sebesülteket. A Bild továbbá azt írta,

hat sebesült életveszélyes állapotban van.

A Twitteren közzétett kép szerint asztaloknál üldögélő emberek voltak az áldozatok, a Kiepenkerl étterem előtt. A környék egyébként a turisták egyik kedvelt célpontja.

Lena, egy diáklány a Bildnek azt mesélte, a barátnőjével éppen a merénylet helyszínén bicikliztek, amikor sikoltásokat hallottak. Amikor a furgon az emberek közé hajtott, sokan azt kiabálták: terror, terror! Attól féltek, hogy pillanatokon belül robbanást fognak hallani, vagy lőni fognak rájuk.

A furgonban robbanóanyagot keresnek Forrás: AFP


A sofőr, aki a furgont vezette, öngyilkos lett.

A Bild információi szerint az

a terrorista egy 48 éves férfi.

A lap úgy tudja,

megrohamozták a terrorista házát, mert szemtanúk a merénylet után két embert láttak leugrani a furgonról.

Az utcát teljes szélességében lezárták, a rendőrök házkutatást tartanak.

A belvárost lezárták, a környék rendvédelmi szerveit is a helyszínre vezérelték. A tömeges gázolás miatt a tartomány úthálózatának több pontján rendkívüli rendőri ellenőrzést kezdtek gépkarabéllyal felfegyverzett, golyóálló mellényes rendőrök részvételével - írta hírportálján a Rheinische Post című tartományi lap.

A rendőrség egy táskát, illetve valamilyen gyanús tárgyat talált a furgonban. Egyelőre nem lehet tudni, hogy micsodát. A Bild egyik újságírója szerint

evakuálták a környező házakat.

A belvárost teljesen lezárták Forrás: AFP

Több német országos hírportál arról ír, hogy a rendőrség feltételezése szerint bevándorló hátterű terrortámadás történt Münsterben. Azaz, egy első- vagy másodgenerációs migráns lehetett a terrorista. Németországban egy friss törvény tiltja, hogy megnevezzék a merénylő származását, ezért - legalábbis egyelőre - nem írnak ennél többet. Azt a rendőrség hivatalosan is közölte, hogy nem baleset volt. Vagyis, dzsihadista módszerrel gyilkolt a terrorista.

Egy éve Stockholmban

Éppen egy éve történt hasonló merénylet Stockholmban, akkor négy ember halt meg és tizenöt megsebesült - köztük gyerekek. Egy migráns, egy muszlim terrorista teherautóval hajtott a tömegbe a Drottninggatan sétálóutcában, amellyel végül egy bevásárlóköpontba rohant.

A Le Figaro összeállítást közölt a német terrorveszélyről. Felidézik, hogy 2016 decemberében 12 ártatlan embert ölt meg egy migráns, mert a berlini karácsonyi tömegbe hajtott furgonjával. Tavaly júliusban pedig szintén Németországban gyilkolt egy éppen a menekültstátusza elbírálására váró migráns. A Le Figaro összeállításából kiderül, hogy 10 ezer olyan migráns él Németországban, aki erősen szimpatizál a dzsihadizmussal. Közülük 1600 bármikor terrorakciót is végrehajtana, gyilkolna is.