Törökország hazatoloncolt több száz afgán állampolgárt, miután több ezer illegális bevándorló érkezett az elmúlt hetekben az országba.

Ma hajnalban 227 afgán migránst ültettek fel az északkelet-törökországi Erzurumban egy Kabulba tartó chartergépre - közölte a Dogan nevű török hírügynökség.

A Dogan szerint további 691 bevándorlót utasítanak ki ezen a héten két másik Erzurum-Kabul járattal. A gépeket egy afgán cégtől bérelték.

Afgán migránsok FranciaországbanForrás: AFP/Philippe Huguen

A hírügynökség által idézett erzurumi bevándorlási hatóság vezetői szerint Törökország 3000, Erzurumban tartózkodó afgán bevándorlót akar kiutasítani.

A kabuli hatóságok tagadták, hogy kitoloncolás történt volna.

A menekültügyi és hazatelepíti minisztérium szóvivője, Iszlamuddin Dzsurat szerint az afgán állampolgárok önként tértek vissza: olyan emberekről van szó, akik Törökországból egy másik országba akartak továbbutazni, ez nem sikerült, ezért úgy döntöttek, hogy visszatérnek.

Törökországon keresztül Afganisztán és több más ország állampolgárai kívánnak Európába jutni, a jobb élet reményében.

Több mint egymillió migráns érkezett Európába főként Törökországon keresztül, ennek nyomán az Európai Unió 2016-ban megállapodást kötött Ankarával a migránsáradt megfékezése érdekében.